Prezes Lidl Polska: bezpieczeństwo obywateli to także zapewnienie zaopatrzenia w podstawowe produkty

04.09.2024, 17:24aktualizacja: 04.09.2024, 18:12

Fundacja Instytut Studiów Wschodnich
Obowiązkiem firm jest rzetelne płacenie podatków - tak, aby te pieniądze można było przeznaczyć m.in. na poprawę bezpieczeństwa państwa - uważa Włodzimierz Wlaźlak, prezes zarządu Lidl Polska. Podczas XXXIII Forum Ekonomicznego w Karpaczu prezes poinformował, że Lidl Polska w 2023 roku odprowadził do budżetu państwa 2,7 mld zł.

Podczas panelu „Spokojnie już było. Europa a wojna na Wschodzie”, poświęconego sytuacji w Europie po ataku Rosji na Ukrainę, prezes Wlaźlak zaznaczył, że kieruje przedsiębiorstwem zarejestrowanym w Polsce i za obowiązek uznaje rzetelne, pełne płacenie podatków, tak aby te pieniądze były wykorzystane na podniesienie bezpieczeństwa Polski.

„Jesteśmy jednym z najlepszych płatników podatków w Polsce i jestem z tego dumny - w zeszłym roku odprowadziliśmy do budżetu 2,7 mld zł. różnego rodzaju podatków i składek” - zaznaczył Włodzimierz Wlaźlak.

Uczestniczący w panelu wicepremier i minister obrony narodowej Władysław Kosiniak-Kamysz, przypomniał, że rząd podjął decyzję, żeby wydatki na obronność w Polsce wynosiły 4,7 proc. PKB - to najwięcej spośród wszystkich krajów NATO.

„Jestem także dumy z tego, że żyję w kraju, który wydaje 4,7 proc. PKB na obronność, w sytuacji, kiedy trzeba to robić. I dumny jestem z polityków, którzy potrafią to robić ponad podziałami. To napawa optymizmem” - zaznaczył prezes Wlaźlak, odnosząc się do wypowiedzi wicepremiera.

Dodał, że zapewnienie bezpieczeństwa obywatelom polega nie tylko na rozbudowie sił zbrojnych, ale także na zapewnieniu zaopatrzenia w podstawowe produkty spożywcze.

„To bezpieczeństwo dają przede wszystkim polscy producenci, a my jako sieć handlowa, umożliwiamy pośredniczenie między producentami a klientami. Rok 2022 [rok agresji Rosji na Ukrainę - red.] pokazał, że w chwilach największego stresu potrafiliśmy, jako społeczeństwo, stanąć na wysokości zadania i tę żywność bez przerwy dostarczać. Oczywiście, był pewien pik, kilkudniowy szok, ale bardzo szybko, właśnie poprzez krótkie łańcuchy dostaw - ponieważ współpracujemy z miejscowymi producentami - zareagowaliśmy odpowiednio i dostarczyliśmy żywość na czas” - powiedział prezes.

Włodzimierz Wlaźlak zaznaczył, że chociaż działalność sieci handlowej wydaje się prosta, to w momencie zagrożenia wojną staje się „działalnością misyjną”.

„Ważne jest, żeby zespół pracowników czuł tę misyjność. Chciałbym podziękować wszystkim koleżankom i kolegom, którzy pracowali z dużym poświęceniem w tym trudnym czasie. Dzięki współpracy z dostawcami i wspaniałemu zespołowi mogliśmy to robić i będziemy robić dalej” - dodał prezes Lidl Polska.

Prezes Włodzimierz Wlaźlak przypomniał o wsparciu udzielonym Ukrainie przez pracowników Lidl Polska, ale także klientów tej sieci.

„Grupa Schwarz, do której należy między innymi Lidl Polska, przeznaczyła na pomoc obywatelom Ukrainy wsparcie o wartości 47 milionów złotych, a w naszych sklepach do dzisiaj trwa zbiórka żywności - dzięki klientom zebrano ponad 1 tys. ton żywności, którą przekazaliśmy Ukrainie. Klienci nadal mogą przekazywać produkty w ramach tej zbiórki” - przypomniał prezes.

XXXIII Forum Ekonomiczne odbywa się w Karpaczu w dniach 3-5 września 2024 r.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 04.09.2024, 17:24