ASSECO BS SA (22/2024) Nabycie praw z akcji własnych w związku z rozliczeniem ofert w ramach skupu akcji własnych Spółki

19.09.2024, 15:42aktualizacja: 19.09.2024, 15:43

Raport bieżący 22/2024

Zarząd Asseco Business Solutions S.A. ("Spółka"), w nawiązaniu do Raportu Bieżącego Spółki nr 20/2024 z dnia 3 września 2024 r. oraz Raportu Bieżącego Spółki nr 21/2024 z dnia 17 września 2024 r. i ogłoszonego Zaproszenia do Składania Ofert Sprzedaży Akcji Asseco Business Solutions S.A. ("Zaproszenie do Składania Ofert"), niniejszym informuje, że w dniu dzisiejszym (tj. dnia 19.09.2024 r.) dokonano rozliczenia ofert sprzedaży akcji Spółki w ramach ogłoszonego skupu akcji własnych ("Skup").

Zarząd informuje, że:

Skup prowadzony był na podstawie Uchwały nr 1 Zarządu Spółki z dnia 3 września 2024 r. w sprawie rozpoczęcia skupu akcji własnych Spółki oraz ustalenia jego warunków ("Uchwała inicjująca") oraz w związku z Uchwałą nr 20 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 27 czerwca 2024 r. w sprawie upoważnienia Zarządu Spółki do nabywania akcji własnych oraz utworzenia kapitału rezerwowego oraz ogłoszonego w dniu 3 września 2024 roku Zaproszenia do Składania Ofert.

W wyniku przyjęcia ofert sprzedaży akcji Spółki, Spółka nabyła łącznie 600.000 (słownie: sześćset tysięcy) Akcji Własnych, o łącznej wartości nominalnej wynoszącej 3.000.000,00 zł (słownie: trzy miliony złotych), stanowiących 1,7954% udziału w kapitale zakładowym Spółki, uprawniających do 600.000 głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki, co stanowi 1,7954% ogólnej liczby głosów.

Akcje Własne zostały nabyte po jednolitej cenie 60,00 zł (słownie: sześćdziesiąt złotych 00/100) za jedną Akcję Własną tj. za łączną cenę 36.000.000,00 zł (słownie: trzydzieści sześć milionów złotych 00/100).

W odpowiedzi na Zaproszenie do Składania Ofert akcjonariusze złożyli oferty na łączną liczbę 5.093.876 (słownie: pięć milionów dziewięćdziesiąt trzy tysiące osiemset siedemdziesiąt sześć) akcji Spółki. Spółka dokonała proporcjonalnej redukcji złożonych ofert sprzedaży , która wyniosła 88,22%. W związku z tym stopa alokacji nabytych Akcji Własnych wyniosła 11,78%.

Transakcja nabycia Akcji Własnych została zawarta poza zorganizowanym systemem obrotu instrumentami finansowymi, za pośrednictwem Santander Bank Polska S.A. - Santander Biuro Maklerskie z siedzibą w Warszawie.

Po rozliczeniu transakcji zrealizowanych na podstawie Zaproszenia do Składania Ofert, Spółka posiada łącznie 600.000 (słownie: sześćset tysięcy) Akcji Własnych, stanowiących 1,7954% udziału w kapitale zakładowym Spółki, uprawniających do 600.000 głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki, co stanowi 1,7954% ogólnej liczby głosów. Spółka, stosownie do art. 364 § 2 Kodeksu spółek handlowych nie będzie wykonywała praw udziałowych z Akcji Własnych, z wyjątkiem uprawnień do ich zbycia lub wykonywania czynności, które zmierzają do zachowania tych praw.

Celem nabycia Akcji Własnych jest wykonanie zobowiązań wynikających z Programu Motywacyjnego w Spółce ustanowionego uchwałą nr 21 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy Asseco Business Solutions Spółka Akcyjna z dnia 27 czerwca 2024 r. w sprawie utworzenia Programu Motywacyjnego dla Członków Zarządu i kluczowej kadry kierowniczej Spółki.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz