Polityka i społeczeństwo

Wojsko Polskie: Komunikat Sztabu Generalnego WP (komunikat)

28.09.2024, 19:20aktualizacja: 30.09.2024, 10:44

- Sztab Generalny Wojska Polskiego informuje:

W związku ze spodziewanym pogorszeniem warunków hydrologicznych na Podkarpaciu wojska inżynieryjne uruchomiły w tym rejonie dodatkową inżynieryjną grupę zadaniową.

Powstanie ona na bazie 18 Pułku Saperów z Niska, a w jej dyspozycji będzie m.in. sześć gąsienicowych pływających transporterów samobieżnych (PTS), które mają zdolność poruszania się zarówno po lądzie, jak i w wodzie. Dzięki temu są idealnym narzędziem do działań ratunkowych w trudnych warunkach.

Do użycia przez grupę będzie także 6 łodzi saperskich z silnikami zaburtowymi, a także piły spalinowe i inne drobne wyposażenie ratownicze. Grupa będzie pozostawać w 12-godzinnej gotowości do działania w rejonie Podkarpacia.

Ponadto dziś do północy, z Krosna Odrzańskiego do Niska, przemieści się inżynieryjna grupa zadaniowa utworzona na bazie 3 batalionu inżynieryjnego, która zakończyła działanie w województwie lubuskim i kierowana jest do miejsca stałego stacjonowania. Stąd będzie ona także w gotowości do działania na Podkarpaciu. W skład tej grupy wchodzi zespół ewakuacyjny z trzema PTS, trzema łodziami saperskimi, a także zespół drogowy.

Łącznie w Nisku do pomocy ludności będą przygotowane dwie inżynieryjne grupy zadaniowe z dziewięcioma PTS, a także dziewięcioma łodziami saperskimi.

W podwyższonej gotowości na Podkarpaciu pozostają także pododdziały 3 Podkarpackiej i 20 Przemyskiej Brygady Wojsk Obrony Terytorialnej.

kom/ zs/ jpn/

Data publikacji 28.09.2024, 19:20