GoldenPeaks Capital i CNBM zacieśniają współpracę w zakresie energii odnawialnej i planują wspólnie projekty o łącznej mocy 1 GW rocznie w Europie

30.09.2024, 09:28aktualizacja: 30.09.2024, 09:34

Business Wire/ GoldenPeaks Capital Holding Ltd

MONACHIUM -- (BUSINESS WIRE) -- GoldenPeaks Capital Holding Ltd (GPC), wiodący niezależny producent energii w Europie Wschodniej, oraz China National Building Material Group Corporation (CNBM), przedsiębiorstwo z listy Fortune Global 500, zobowiązali się do dalszego zacieśnienia swojej strategicznej współpracy przez realizację rocznych projektów o łącznej mocy 1 GW. Rozszerzając działalność na nowe rynki, takie jak Niemcy, Włochy i Grecja, w ramach dotychczasowych inwestycji.

Ta informacja prasowa zawiera multimedia. Pełna treść informacji prasowej znajduje się tutaj: https://www.businesswire.com/news/home/20240929279857/pl/

Podczas spotkania na wysokim szczeblu w Westin Grand Munich, oba przedsiębiorstwa, bazując na pięciu latach udanej współpracy opartej na zaufaniu, zobowiązały się do realizacji ambitnego planu, zgodnie z którym GPC będzie rozwijać rocznie projekty fotowoltaiczne o mocy 1 GW w całej Europie, przy silnym wsparciu CNBM jako wykonawcy EPC (Engineering, Procurement, and Construction). Ta decyzja jeszcze bardziej umacnia współpracę trwającą od 5 lat.

GoldenPeaks Capital, jeden z najszybciej rozwijających się niezależnych producentów energii w Europie Wschodniej oraz jeden z największych właścicieli systemów fotowoltaicznych w Polsce i na Węgrzech, planuje dalszą ekspansję na Europę Zachodnią, w tym Niemcy, Włochy i Grecję.

Adriano Agosti, założyciel i prezes GoldenPeaks Capital, powiedział:

„Z radością skupiamy się na rynkach Europy Zachodniej. W Niemczech przyjrzymy się kilku projektom, ale szczególnie Bawaria, z długimi godzinami nasłonecznienia i obecnością znaczących liderów branży, ma ogromny potencjał. Dzięki bliskiej współpracy z CNBM i Triumph jesteśmy przekonani, że osiągniemy nasz cel, jakim jest rozwój nowych projektów o mocy 1 GW rocznie. Nasze wspólne doświadczenie pozwoli nam odblokować wyjątkowe możliwości na rynku europejskim i poza nim”.

Yuxian Zhou, przewodniczący CNBM, stwierdził:

„Jesteśmy dumni z naszych wspólnych sukcesów z ostatnich pięciu lat i z niecierpliwością oczekujemy dalszego przyspieszenia naszego wspólnego rozwoju. Ta współpraca podkreśla naszą wspólną wizję promowania czystej energii na skalę globalną”.

Roczna ekspansja projektów o mocy 1 GW

Podczas spotkania w Monachium zespoły zarządzające CNBM i GPC potwierdziły swoje zaangażowanie w dalsze pogłębianie współpracy. Planując rozwój projektów o łącznej mocy ponad 1 GW, GPC zamierza kontynuować ekspansję na europejskim rynku energii odnawialnej, współpracując z Triumph jako partnerem EPC. Łącząc krajowe doświadczenie Triumph z rozległą wiedzą GPC w zakresie rozwoju projektów, zamówień oraz strukturyzacji finansowej, współpraca ta ma osiągnąć nowe poziomy w nadchodzących latach. W krótkiej perspektywie, projekty o łącznej mocy 1 GW wejdą w fazę budowy już w 2025 roku, a kolejne 2,5 GW są w fazie przygotowań na lata 2026/2027.

Sprawdzona współpraca

Współpraca między CNBM, poprzez jej spółkę zależną Triumph Science & Technology Group, a GPC odniosła znaczące sukcesy od momentu jej rozpoczęcia pięć lat temu. Od tego czasu GPC realizuje projekty łączące doświadczenie Triumph w zakresie innowacyjnych materiałów i technologii czystej energii z udokumentowanymi osiągnięciami GPC w rozwoju energii słonecznej. Oba przedsiębiorstwa skutecznie wykorzystują swoje mocne strony, co pozwala GPC na realizację projektów odnawialnych źródeł energii w całej Europie.

GPC obecnie zarządza projektami energii odnawialnej o łącznej mocy 800 MW, a dodatkowe 1,4 GW jest w trakcie budowy lub gotowe do realizacji. Triumph, jako wiodąca spółka zależna CNBM, odgrywa kluczową rolę jako wykonawca EPC, wspierając rozwój GPC. Triumph dostarcza niezbędne usługi badawcze, inżynieryjne oraz produkcyjne, zapewniając solidny i efektywny łańcuch dostaw dla tych wielkoskalowych projektów energii odnawialnej.

Daniel Tain, współzałożyciel GoldenPeaks Capital, dodał:

„Nasza jeszcze bardziej zacieśniona współpraca z CNBM i Triumph stanowi znaczący kamień milowy na rynku energii odnawialnej. To zobowiązanie umacnia nasze wspólne ambicje w zakresie realizacji wielkoskalowych projektów słonecznych. Dzięki wiedzy i zaangażowaniu obu stron jestem przekonany, że nie tylko osiągniemy nasz roczny cel 1 GW, ale także odegramy kluczową rolę w przejściu na czystszą przyszłość energetyczną”.

CNBM

China National Building Material Group Corporation (CNBM) to przedsiębiorstwo z listy Fortune Global 500, zatrudniające ponad 200 000 pracowników i działające w różnych branżach przemysłowych. Triumph Science & Technology Group, będąca częścią CNBM, jest liderem w dziedzinie innowacyjnych materiałów szklanych oraz usług inżynieryjnych, wnosząc znaczący wkład w globalny rozwój energii odnawialnej.

GoldenPeaks Capital

GoldenPeaks Capital to przedsiębiorstwo specjalizujące się w budowie i eksploatacji systemów fotowoltaicznych oraz jeden z największych właścicieli instalacji fotowoltaicznych w Europie Wschodniej, posiadające ponad 15-letnie doświadczenie w globalnych projektach energetycznych. GoldenPeaks Capital przyspiesza rozwój branży energii odnawialnej przez harmonijną integrację wszystkich obszarów działalności GPC, takich jak rozwój projektów i inżynieria, finansowanie i strukturyzacja, zarządzanie łańcuchem dostaw, budowa i uruchamianie, zarządzanie aktywami oraz sprzedaż komercyjna i energetyczna. Dzięki tej integracji firma zapewnia doskonałe dostosowanie procesów i metodologii przy jednoczesnym ścisłym przestrzeganiu etyki i celów grupy.

Wyłączenie odpowiedzialności Golden Peaks Capital:

Niniejsze oświadczenie prasowe zostało przygotowane przez GoldenPeaks Capital, a wyrażone w nim opinie są jego opiniami na dzień sporządzenia i mogą ulec zmianie. Wiadomości te zostały opracowane wyłącznie w celach informacyjnych. Jakiekolwiek odniesienia do wyników przeszłych nie koniecznie stanowią wskaźnik przyszłych rezultatów. Wszelkie oświadczenia dotyczące przyszłości opierają się na aktualnych oczekiwaniach i prognozach GoldenPeaks Capital dotyczących jej działalności, operacji oraz innych związanych z nimi czynników. Rzeczywiste wyniki mogą różnić się istotnie od tych zawartych w prognozach przyszłości w wyniku wielu czynników. Informacje i analizy zawarte w niniejszej publikacji zostały zgromadzone lub opracowane na podstawie źródeł uznawanych za wiarygodne, jednak GoldenPeaks Capital nie gwarantuje ich dokładności ani kompletności i nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek straty wynikłe z ich wykorzystania. Informacje i analizy zawarte w tej publikacji zostały zebrane lub opracowane na podstawie źródeł uznawanych za wiarygodne, jednak GoldenPeaks Capital nie składa żadnych oświadczeń dotyczących ich dokładności ani kompletności i nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek straty wynikające z ich wykorzystania.

Wersja źródłowa dostępna na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20240929279857/pl/

Źródło: GoldenPeaks Capital Holding Ltd

KONTAKT: