LENA LIGHTING SA (22/2024) Skup akcji własnych spółki Lena Lighting S.A.

30.09.2024, 09:30aktualizacja: 30.09.2024, 09:32

Raport bieżący z plikiem 22/2024

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.

Zarząd Lena Lighting S.A. z siedzibą w Środzie Wielkopolskiej ("Spółka", "Emitent"), w nawiązaniu do raportu bieżącego Spółki nr 17/2024 z dnia 22 lipca 2024 r., niniejszym przedstawia podsumowanie przeprowadzonego w okresie od 26 do 27 września 2024 r. skupu akcji własnych Spółki ("Skup").

W związku z realizacją Skupu nabytych zostało łącznie 494 (słownie: czterysta dziewięćdziesiąt cztery) akcji zwykłych na okaziciela Spółki, o wartości nominalnej 0,05 zł każda, zarejestrowanych w depozycie papierów wartościowych prowadzonym przez KDPW pod kodem ISIN: PLLENAL00015 ("Akcje Własne"). Akcje Własne zostały nabyte po średniej cenie 3,20 zł (trzy złote 20/100) za jedną Akcję Własną tj. za łączną cenę 1.582,60 zł (jeden tysiąc pięćset osiemdziesiąt dwa złote 60/100). Łączna wartość nominalna Akcji Własnych wynosi 24,70 zł (dwadzieścia cztery złote 70/100).

Akcje Własne, które zostały nabyte w wyniku Skupu stanowią 0,0020% udziału w kapitale zakładowym Spółki i 0,0020% w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki. Spółka, stosownie do art. 364 § 2 Kodeksu spółek handlowych nie będzie wykonywała praw udziałowych z Akcji Własnych, z wyjątkiem uprawnień do ich zbycia.

Transakcja nabycia Akcji Własnych została przeprowadzona poprzez zorganizowany system obrotu instrumentami finansowymi - na rynku podstawowym, prowadzonym przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., za pośrednictwem Santander Bank Polska S.A. - Santander Biuro Maklerskie z siedzibą w Warszawie.

Celem nabycia Akcji Własnych jest realizacja programu motywacyjnego, ustanowionego w Spółce na podstawie uchwały Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia nr 17 i 18 z dnia 20 czerwca 2023 roku.

Łączna liczba posiadanych przez Spółkę akcji własnych po uwzględnieniu powyższych transakcji wynosi 10.464 akcji, które stanowią 0,0421% udziału w kapitale zakładowym Spółki i 0,0421% w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki.

Tym samym Spółka zakończyła skup akcji własnych.

W załączeniu Spółka przekazuje wykaz ze szczegółowymi danymi o transakcjach zakupu akcji własnych dokonanych w okresie od 26 do 27 września 2024 r.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz