Polskie Linie Lotnicze Lot ponownie połączyły Warszawę z Lyonem

10.10.2024, 16:02aktualizacja: 10.10.2024, 16:16

PLL LOT
  • 30 września 2024 r. o godz. 8:10 z Warszawy wystartował pierwszy samolot do francuskiego Lyonu.
  • Rejsy na tej trasie realizowane będą 6 razy w tygodniu - zarówno w letniej, jak i zimowej siatce połączeń.
  • Lyon, za sprawą wyjątkowej historii miasta oraz bogatej oferty kulinarnej jest kolejnym, atrakcyjnym, europejskim kierunkiem w siatce połączeń przewoźnika.
  • Nowa trasa PLL LOT jest aktualnie jedynym bezpośrednim połączeniem z lotniska Chopina w Warszawie do stolicy regionu Owernia-Rodan-Alpy.

30 września 2024 r., Polskie Linie Lotnicze LOT przywróciły połączenie z Warszawy do Lyonu. W uroczystościach na stołecznym lotnisku wzięli udział m.in. prezes Polskich Portów Lotniczych Andrzej Ilków oraz prezes zarządu PLL LOT Michał Fijoł. Na lyońskim lotnisku samolot Embraer 195 wylądował punktualnie o godzinie 10:30. Polski przewoźnik zaprasza do podróży na trasie WAW-LYS w każdy dzień tygodnia, z wyjątkiem soboty. Dotyczy to zarówno letniej, jak i zimowej siatki połączeń.

„Połączenie Warszawy z Lyonem otwiera szereg korzyści zarówno dla sektora turystycznego, jak również biznesowego, stymulując wymianę handlową i współpracę międzynarodową. Dla podróżnych to również doskonała okazja do odwiedzenia kulinarnej stolicy Francji, docenianej przez wybitnych ekspertów z całego świata. Jestem przekonany, że mnogość atrakcji i malownicze położenie nad dwoma rzekami, przyciągnie podróżnych na pokłady naszych gościnnych samolotów” - mówi Michał Fijoł, prezes Polskich Linii Lotniczych LOT.

To francuskie miasto oczarowuje nie tylko swoim urokiem, ale przede wszystkim niezwykłą, lokalną kuchnią. Spacerując po mieście na każdym kroku czuć jego historię i dziedzictwo kulturalne, co czyni je jednym z najbardziej wyjątkowych miejsc w Europie. Przechadzając się labiryntami lyońskich uliczek, nie sposób nie zachwycić się wszechobecnymi zapachami pysznego, lokalnego jedzenia. Tutejsze restauracje, zwane bouchons swoją sławę zawdzięczają kobietom - les mères lyonnaises - które odpowiedzialne są za stworzenie fundamentów kuchni Lyonu. Choć ich historia sięga przełomu XIX i XX wieku, to dziś dzięki nim, raczyć można się tu wyjątkowymi przysmakami.

Coś dla siebie znajdą tu również miłośnicy słodkich smaków. Tutejsze cukiernie i sklepy ze słodyczami to crème de la crème światowego cukiernictwa. Nie sposób oprzeć się pralinkom czy czekoladowym wyrobom.

Warto tu wybrać się również do serca tego miasta - dzielnicy Presqu’ile, będącej swoistą wyspą, położoną między rzekami Rodan i Saona. Zaskakuje ona licznymi zabytkami, instytucjami kultury, restauracjami i kawiarniami. W jej centrum znajduje się Plac Terreaux z bogato zdobioną fontanną oraz muzeum zwanym „Małym Luwrem”.

Bilety z Warszawy do Lyonu są już dostępne na lot.com, w LOT Contact Center, w biurach LOT Travel oraz kanałach sprzedaży agencyjnej.

Źródło informacji: PLL LOT

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE