40. Warszawski Festiwal Filmowy: wielkie otwarcie jubileuszowej edycji

11.10.2024, 11:53aktualizacja: 11.10.2024, 12:53

Warszawski Festiwal Filmowy obchodzi swoją 40. edycję, która odbędzie się w dniach 11-20 października 2024 roku. To wyjątkowe wydarzenie, które od lat przyciąga miłośników kina z całego świata, zapoczątkowane zostało w 1985 roku przez Romana Gutka jako niewielki przegląd filmów studenckich. Dziś WFF to prestiżowa impreza, której program obejmuje premiery światowe, europejskie i polskie, przyciągając twórców, reżyserów i producentów z wielu krajów.

Pierwszy dzień festiwalu, 11 października, otwiera się kilkoma wyjątkowymi tytułami, które z pewnością dostarczą widzom niezapomnianych emocji. Na ekranach pojawią się m.in. „Listy telepatyczne” - niezwykły film, który eksploruje złożoność ludzkiej komunikacji i relacji, oraz „Poprzez lata”, produkcja pełna refleksji nad przemijaniem i jego wpływem na życie jednostki. Kolejnym tytułem, który przyciągnie uwagę widzów, jest „Czarna dziura”, dramat o skomplikowanej naturze rzeczywistości, skłaniający do głębszej refleksji nad ludzką egzystencją. Z kolei „Czarny aksamit” urzeka swoją wizją artystyczną, oferując unikalne podejście do opowiadania historii.

Dla miłośników kina dokumentalnego przygotowano fascynujący tytuł „Tokito: 540 dni podróży kulinarnego indywidualisty”, który zabierze widzów w niezwykłą podróż przez świat smaków i kultur, śledząc losy ekscentrycznego szefa kuchni. Ponadto na uwagę zasługuje również „Bezwstydne”, poruszający trudne tematy społeczne, oraz „Czarny pies”, który zagłębia się w psychologię bohaterów i ich skomplikowane życie.

W ramach festiwalu rozpocznie się również prestiżowy Międzynarodowy Konkurs o Warszawskie Grand Prix, z nagrodą główną w wysokości 100 tysięcy złotych, ufundowaną przez Prezydenta Miasta Warszawy. To wyróżnienie przyciąga na festiwal najważniejszych twórców filmowych z całego świata, oferując szansę na wyłonienie najlepszego dzieła tegorocznej edycji.

Warszawski Festiwal Filmowy to nie tylko pokazy filmowe, ale także spotkania z twórcami, panele dyskusyjne i warsztaty. Program festiwalu jest pełen różnorodnych propozycji, obejmujących zarówno produkcje fabularne, jak i dokumentalne oraz krótkie metraże. Festiwalowa selekcja jest co roku starannie dobierana, aby odzwierciedlać najważniejsze zjawiska i nowe trendy w światowej kinematografii. W tegorocznym programie nie zabraknie filmów z wielu egzotycznych zakątków świata, które pozwalają widzom na odkrywanie różnorodnych kultur i perspektyw.

Od 40 lat WFF stanowi ważne miejsce na mapie międzynarodowych festiwali filmowych, dając możliwość zarówno doświadczonym twórcom, jak i debiutantom na zaprezentowanie swoich dzieł szerokiej publiczności. Dla Warszawy i całej Polski jest to wyjątkowa okazja do promocji rodzimego kina oraz do wzbogacenia kulturalnej oferty stolicy. Festiwal jest także nieodłącznym elementem jesiennego kalendarza warszawskich wydarzeń kulturalnych, przyciągając coraz większe grono miłośników filmu.

Tegoroczna edycja WFF z pewnością dostarczy niezapomnianych wrażeń. Nowa dyrektor Festiwalu, Joanna Szymańska-Szcześniak, oraz Gustaw Kolanowski, dyrektor programowy wraz z całym zespołem WFF oraz twórcami i aktorami znakomitych produkcji, serdecznie zapraszają do kin festiwalowych - Atlantic, Kinoteka oraz Iluzjon - gdzie odbędą się wszystkie pokazy. Już teraz warto zapoznać się z pełnym programem dostępnym na stronie internetowej festiwalu, aby zaplanować wizyty na seansach i nie przegapić najciekawszych premier. Bilety na pokazy można nabywać zarówno online, jak i w kasach kin festiwalowych, a dzięki zróżnicowanemu repertuarowi każdy widz znajdzie coś dla siebie - od dramatów, przez filmy eksperymentalne, aż po komedie i dokumenty.

Organizatorzy zapraszają do uczestnictwa w tym filmowym święcie i śledzenia wydarzeń towarzyszących festiwalowi.

KONTAKT:

Judyta Krakowiak