Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Białko - budulec mięśni i kluczowy składnik w diecie sportowca
Białko jest jednym z najważniejszych składników w diecie osób aktywnych fizycznie. Przede wszystkim wspiera budowę nowych włókien mięśniowych, ale też pomaga w regeneracji mięśni po intensywnym treningu. Produkty mleczne fermentowane, takie jak kefir, skyr, jogurt, twaróg czy ser dojrzewający (popularnie zwany serem żółtym), są doskonałym źródłem wysokowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i dostarcza organizmowi niezbędnych aminokwasów.
„Włączenie polskich produktów mlecznych do diety osób aktywnych fizycznie to świetne rozwiązanie. Kefir, skyr, jogurt, twaróg czy ser żółty dostarczają białka niezbędnego do regeneracji mięśni i są naturalnym sposobem na uzupełnienie diety o wartościowe składniki odżywcze” - mówi Arkadiusz Pisarek, prezes zarządu KZSM Zw. Rew., organizator kampanii „Polskie produkty mleczne królują na stole”.
Dr n. med. Witold Klemarczyk z Fundacji Instytutu Matki i Dziecka - patrona kampanii, podkreśla: "Regularne spożywanie produktów mlecznych dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka, które jest kluczowe dla regeneracji i budowy mięśni u osób aktywnych fizycznie".
Wapń - niezbędny dla mocnych kości i zdrowych mięśni
Drugim kluczowym składnikiem produktów mlecznych jest wapń, który jest fundamentalny dla zdrowia kości i zębów. Przyczynia się również do prawidłowego krzepnięcia krwi, do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w utrzymaniu prawidłowego przekaźnictwa nerwowego i także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych. Wapń pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, co ma szczególne znaczenie dla sportowców dyscyplin wytrzymałościowych i siłowych. Niedobór wapnia może prowadzić do osłabienia kości i zwiększenia ryzyka ciężkich kontuzji, dlatego osoby aktywne fizycznie powinny zadbać o jego odpowiednią podaż.
Polskie produkty mleczne, takie jak kefir, jogurt, mleko i sery dojrzewające, dostarczają znacznych ilości wapnia, który, co jest bardzo istotne, jest łatwo przyswajalny. Dla przykładu ser dojrzewający, choć spożywany w umiarkowanych ilościach, jest jednym z najbogatszych źródeł wapnia w diecie. Jogurt naturalny, kefir i skyr, również dostarczają sporo tego minerału i stanowią wsparcie w diecie sportowców dbających o mocne kości i sprawność fizyczną.
"Spożywanie produktów mlecznych bogatych w wapń jest szczególnie ważne dla sportowców, ponieważ wspiera zdrowie kości i prawidłowe funkcjonowanie mięśni, co przekłada się na lepsze wyniki sportowe" - dodaje doktor Klemarczyk.
Produkty mleczne dla lepszej regeneracji po treningu
Dieta sportowca to nie tylko białko i wapń - równie ważna jest regeneracja po treningu, która wpływa na efektywność kolejnych sesji treningowych. Produkty mleczne fermentowane, takie jak jogurt, zawierają żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej, które oprócz akceptowalnego smaku poprawiają trawienie zawartej w produkcie laktozy.
Ponadto fermentowane produkty mleczne są łatwostrawne dobrze tolerowane przez organizm, co sprawia, że doskonale nadają się jako przekąska po treningu, dostarczając energii.
Skyr, popularny wśród osób aktywnych, zawiera dużo białka i ma niską zawartość tłuszczu, co czyni go idealnym produktem na kolację lub przekąskę po wieczornym treningu. Dzięki wysokiej zawartości białka, skyr wspiera regenerację mięśniową, jednocześnie dostarczając niewielu kalorii, co zaakceptują sportowcy dbający o swoją masę i skład ciała.
Polskie kefiry i jogurty jako baza energetycznych koktajli
Coraz popularniejszym trendem wśród sportowców jest przygotowywanie koktajli na bazie kefiru lub jogurtu, które są idealnym źródłem białka i wapnia. Koktajle te można wzbogacić dodatkiem świeżych owoców, miodu, szpinaku lub orzechów, tworząc odżywczy napój, który można spożyć przed treningiem lub jako szybki posiłek po intensywnym wysiłku fizycznym. Kefir i jogurt są źródłem energii oraz składników wspierających regenerację, a zawarte w jogurcie żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej ułatwiają między innymi trawienie zawartej w produkcie laktozy.
Ser dojrzewający - źródło białka, wapnia i witaminy B12
Ser dojrzewający, popularnie nazywany żółtym, choć zwykle jest spożywany w niewielkich ilościach, dostarcza białko, wapń oraz witaminę B12. Przyczynia się ona do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, ma korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz zapewnia prawidłową produkcję krwinek czerwonych.
Witamina B12 również stabilizuje funkcjonowanie układu odpornościowego, wpływa na prawidłowy metabolizm homocysteiny. Podaż witaminy B12 wraz z wyrobami mlecznymi przyczynia się do zmniejszenia ryzyka jej niedoboru a przez to uczucia zmęczenia i znużenia, co pozytywnie motywuje osoby uprawiające sport do dalszej aktywności fizycznej.
Ser dojrzewający jest produktem dostarczającym energię, dzięki czemu rewelacyjnie się sprawdzi jako dodatek lub przekąska przed długimi treningami zużywającymi energię.
"Ser żółty to jeden z produktów, który idealnie wpasowuje się w dietę osób aktywnych fizycznie. Jest sycący, a jednocześnie bogaty w białko, wapń i witaminy, które wspierają zdrowie i wytrzymałość organizmu" - dodaje prezes KZSM Zw. Rew., Arkadiusz Pisarek.
Produkty mleczne jako naturalne wsparcie diety sportowca
W diecie sportowca ważna jest jakość produktów włączanych do diety, a produkty mleczne z polskich mleczarni spełniają wysokie standardy jakościowe. Są naturalne, bogate w składniki odżywcze i dostępne w wielu postaciach - można je spożywać jako samodzielne produkty lub dodawać do różnych potraw. Kefir, jogurt, skyr, ser żółty, mleko czy twaróg, to produkty, które łatwo można włączyć do diety sportowca. Są źródłem składników będących doskonałym źródłem energii oraz wsparciem w regeneracji mięśni, a także zdrowia kości oraz układu nerwowego.
Polscy sportowcy doceniają nasze rodzime produkty mleczne za ich jakość i naturalne pochodzenie, co przekłada się na lepsze wyniki i większą satysfakcję z treningów. Kampania „Polskie produkty mleczne królują na stole” ma na celu promowanie zdrowego stylu życia i wspieranie polskich producentów, którzy dostarczają wysokiej jakości produkty, idealne dla osób aktywnych.
Wiesław Żebrowski, zastępca prezesa zarządu KZSM Zw. Rew., podkreśla: "Polskie produkty mleczne, to nie tylko tradycja, ale także nowoczesność i wsparcie dla osób aktywnych fizycznie. Wysoka jakość naszych wyrobów sprawia, że są one chętnie wybierane przez sportowców dbających o zdrową i zbilansowaną dietę".
Dlaczego warto włączyć polskie produkty mleczne do diety sportowca
Produkty mleczne to wsparcie w budowie i regeneracji mięśni, naturalne źródło energii i składników mineralnych, które wspierają zdrowie osób aktywnych fizycznie. Dzięki ich różnorodności, produkty takie jak kefir, skyr, jogurt, ser dojrzewający, twaróg czy mleko spożywcze, mogą być wszechstronnie wykorzystywane w codziennych posiłkach, dostosowując dietę do indywidualnych potrzeb.
Warto pamiętać, że jakość produktów, które spożywamy, ma znaczenie dla efektów treningowych i ogólnego samopoczucia. Wybierając polskie produkty mleczne, sięgamy po sprawdzone składniki diety o wysokiej wartości odżywczej, które wspierają naszą kondycję fizyczną. Kampania „Polskie produkty mleczne królują na stole” przypomina, że polskie mleczarstwo dostarcza produkty, które nie tylko smakują, ale i pomagają osiągać lepsze wyniki sportowe.
#Fundusze Promocji
Źródło informacji: STEO Tomasz Sańpruch
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 27.02.2025, 10:00 |
Źródło informacji | KZSM Zw. Rew. |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Konferencja prasowa SGH PAP
Termin: 12.09.2025, godz. 09:30- 12.09.2025, 14:28
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: SGH
-
Image
Glejaki najczęściej występującymi i najbardziej agresywnymi nowotworami mózgu w Polsce. Nowy raport Krajowego Rejestru Nowotworów
Każdego roku 322 tyś. osób na świecie słyszy diagnozę nowotwór mózgu, w Polsce choroba dotyka nawet 2375 osób rocznie, z czego najczęściej rozpoznawalnym typem morfologicznym są glejaki (75% co daje 1783 pacjentów rocznie). Wskaźnik 5-letniego przeżycia pacjentów z glejakami w Polsce w latach 2010-2024 wynosił 28,2%, co jest jednym z niższych wyników w Europie. Zachorowalność na nowotwory mózgu rośnie po 30. roku życia osiągając maksimum w ósmej dekadzie życia i to mężczyźni chorują częściej niż kobiety. Takie wnioski płyną z najnowszego raportu pt. „Nowotwory złośliwe mózgu - analiza epidemiologiczna” opublikowanego z początkiem września 2025 przez Krajowy Rejestr Nowotworów, działający przy Narodowym Instytucie Onkologii - Państwowym Instytucie Badawczym.- 11.09.2025, 12:53
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Rejestr Nowotworów
-
Image
FPP: W budżecie państwa na zdrowie brakuje co najmniej 23 mld zł w 2026 r. Koszty realizacji świadczeń dla NFZ rosną 2,5-krotnie szybciej od inflacji
Najnowsza, 14. edycja „Monitora Finansowania Ochrony Zdrowia” Federacji Przedsiębiorców Polskich (FPP) przedstawia porównanie planowanych poziomów publicznych nakładów na ochronę zdrowia z istniejącymi potrzebami i zobowiązaniami. Choć przedstawiony projekt budżetu państwa gwarantuje spełnienie ustawowego wymogu przeznaczenia 6,8% PKB na zdrowie (licząc bieżące wydatki względem PKB sprzed dwóch lat), potrzeby wydatkowe znacznie wyprzedzają istniejące gwarancje ustawowe. Planowany budżet NFZ na przyszły rok wynosi 217,4 mld zł, w tym 26 mld zł z dotacji podmiotowej z budżetu państwa. To kwota zdecydowanie zbyt mała, by wypełnić wszystkie zobowiązania wynikające z obecnego stanu prawnego. W 2026 r. NFZ będzie potrzebował co najmniej 240 mld zł.- 11.09.2025, 11:40
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: FPP
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ