Newsletter

Indeks ekonomiczny Pyszne.pl: mimo wyzwań, możliwości zakupowe Polaków rosną

20.03.2025, 12:53aktualizacja: 20.03.2025, 13:12

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Biuro prasowe Pyszne.pl (1)
Biuro prasowe Pyszne.pl (1)
Mimo wyzwań związanych z inflacją i rosnącymi kosztami energii, Polaków stać na coraz więcej dań z restauracji. Indeks Pyszne.pl pokazuje, że siła nabywcza konsumentów systematycznie rośnie od początku 2024 roku, a sytuacja w branży gastronomicznej się stabilizuje. Jak wskazują eksperci, sytuacja może jednak ulec zmianie między innymi z uwagi na zmiany klimatu.

Blisko 16 tysięcy restauracji, ponad 3,5 mln klientów i setki tysięcy zamówień każdego dnia. Dzięki znacznemu udziałowi w rynku dostaw jedzenia Pyszne.pl może obserwować i analizować, jak zmieniają się tendencje zakupowe Polaków w zestawieniu ze wskaźnikami gospodarczymi jak np. inflacja. Dane te, doprawione ekspercką wiedzą ekonomisty Marka Zubera, pozwalają od 2024 r. tworzyć Indeks ekonomiczny Pyszne.pl, dostarczający rzetelnej wiedzy o stanie polskiej gastronomii.

Zeszłoroczna odsłona indeksu wskazała, że głównymi wyzwaniami był powrót podatku VAT oraz wysoka inflacja. Między innymi z tego względu w Polsce obserwowaliśmy mocny wzrost cen w gastronomii, czego efektem było przekroczenie poziomów cen w stosunku do takich krajów jak choćby Włochy. A jakie zmiany przyniosły ostatnie miesiące? Czas na kolejną aktualizację indeksu.

Indeks Pyszne.pl - z czym to się je?

Indeks ekonomiczny Pyszne.pl analizuje ceny 30 najpopularniejszych dań zamawianych na platformie, od zupy ogórkowej po pizzę, jak i najpopularniejsze dodatki jak frytki czy ryż. Na tej podstawie wyliczana jest średnia cena koszyka, porównywana do analogicznej wartości z poprzedniego roku. Dodatni wskaźnik oznacza, że średnia cena koszyka wzrasta. Wskaźnik jest następnie zestawiany z poziomem inflacji, cenami żywności i średnim wynagrodzeniem, aby zapewnić kompleksowy obraz branży gastronomicznej i tego, ile Polacy mogą kupić za jedną pensję.

Możemy kupić więcej

Początek 2024 roku przyniósł poprawę sytuacji konsumentów, gdy indeks Pyszne.pl w relacji do przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw przyjął wartość dodatnią. Oznacza to, że z miesiąca na miesiąc możliwości zakupowe przeciętnego Kowalskiego, jeżeli chodzi o dania gotowe wzrastały.

Tabela 1

Od września 2024 roku wzrost ten ustabilizował się na poziomie między 1,5% a 2%. Choć nie jest to wartość spektakularna, to jednak stały wzrost przyczynił się do poczucia stałej, choć niewielkiej poprawy wśród konsumentów. Jak prognozuje ekonomista Marek Zuber, sytuacja może jednak ulec zmianie z uwagi między innymi na zmiany klimatu.

„Wszystko wskazuje na to, że rok 2025 będzie rokiem dużej zmienność cen żywności. Wynika to z wielu czynników, między innymi nadzwyczajnych okresów pogodowych. Początek roku przyniósł już mocny wzrost cen żywności, co będzie stanowić dodatkowy czynnik kosztotwórczy w kolejnych miesiącach” - tłumaczy Marek Zuber, ekonomista i analityk rynków finansowych Akademii WSB.

Kebabowa siła nabywcza

Indeks Pyszne.pl bywa porównywany do Wskaźnika Big Maca, stanowiąc w pewnym sensie jego polski odpowiednik. Dzięki Indeksowi jesteśmy bowiem w stanie wyliczyć między innymi, ile najpopularniejszych dań można kupić za jedną pensję minimalną. Przykładowo, za minimalne wynagrodzenie w styczniu 2025 roku można było nabyć 156 kebabów, a więc tyle samo co w styczniu 2021 roku, ale już więcej niż w styczniu 2023 (132). Podobnie wygląda sytuacja z pizzą. W tym przypadku liczba ta wzrosła od 92 w 2019 roku do 119 w 2025 roku.

Tabela 2

Dalszą część artykułu znajdą Państwo w podanym linku:

https://newsroom.justeattakeaway.com/pl-PL/248114-indeks-ekonomiczny-pyszne-pl-mimo-wyzwan-mozliwosci-zakupowe-polakow-rosna

Źródło informacji: Pyszne.pl

 

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 20.03.2025, 12:53
Źródło informacji Pyszne.pl
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ