Newsletter

Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Podpisanie polsko-chińskiego porozumienia ws. warunków eksportu polskiego drobiu do Chin (komunikat)

15.09.2025, 17:45aktualizacja: 15.09.2025, 17:46

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

Polski drób wraca na chiński rynek. To efekt podpisania porozumienia między ministrem rolnictwa i rozwoju wsi Stefanem Krajewskim a wiceministrem Generalnej Administracji Celnej ChRL (GACC) Zhao Zenglian. Dokument dotyczy warunków stosowania regionalizacji w eksporcie mięsa drobiowego do Chin. GACC to główny partner Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) w negocjacjach dotyczących dostępu do rynku chińskiego.

W spotkaniu wzięli również udział sekretarz stanu Jacek Czerniak oraz główny lekarz weterynarii Krzysztof Jażdżewski.

Podpisane porozumienie

Dwustronne porozumienie o warunkach stosowania regionalizacji w eksporcie mięsa drobiowego do Chin to największe osiągnięcie we współpracy z Chinami w sektorze rolno-spożywczym w ostatnim czasie.

– To efekt wielomiesięcznych i trudnych negocjacji z władzami chińskimi. Polska od 2014 r. jest największym producentem drobiu w Unii Europejskiej z ponad 20 proc. udziałem w całej unijnej produkcji. Wspólnie z ministrem Zhao Zenglianem ustaliliśmy, że wysyłki polskiego mięsa drobiowego z uwzględnieniem zasady regionalizacji zostaną wznowione w najkrótszym możliwym terminie – powiedział minister Krajewski.

– Jestem przekonany, że wznowienie eksportu mięsa drobiowego – naszego sztandarowego produktu eksportowego – przyczyni się do równoważenia polsko-chińskiej wymiany handlowej produktami rolno-spożywczymi, której saldo jest obecnie niekorzystne dla strony polskiej. Liczymy na powrót sukcesów sprzedażowych polskiego drobiu na rynku chińskim, notowanych przed wprowadzeniem przez władze chińskie zakazu w 2020 r. – dodał minister Krajewski.

Spotkanie z wiceministrem Generalnej Administracji Celnej ChRL było również okazją do poruszenia tematu perspektyw uruchomienia eksportu polskiego mięsa wołowego.

Podczas pobytu w Polsce delegacja GACC odwiedzi także zakład drobiowy w woj. lubelskim.

Znaczenie porozumienia dot. regionalizacji

Regionalizacja to zasada, która umożliwia eksport mięsa drobiowego z regionów wolnych od ognisk chorób drobiu (HPAI, ND). Jej uznanie przez kraj importujący pozwala uniknąć wprowadzenia zakazu na obszarze całego kraju, w przypadku wystąpienia zakażeń.

W latach największych sukcesów (przed 2020 r.) polski eksport mięsa drobiowego do Chin osiągał poziom nawet 55 mln euro. Obecnie polski potencjał eksportowy jest większy, a możliwość wysyłek tego produktu na rynek chiński ma istotne znaczenie dla polskich producentów drobiu.

Polski eksport do Chin

W 2024 r. eksport rolno-spożywczy z Polski do ChRL osiągnął poziom 145,7 mln euro. Sprzedawaliśmy głównie produkty mleczne, puch i pierze, czekoladę i wyroby czekoladowe, pieczywo cukiernicze.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ mbed/ mhr/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 15.09.2025, 17:45
Źródło informacji MRiRW
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ