Newsletter

Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Filipiny uznały regionalizację w odniesieniu do HPAI na poziomie powiatów (komunikat)

18.09.2025, 16:45aktualizacja: 18.09.2025, 16:47

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

15 września 2025 r. filipińskie służby weterynaryjne potwierdziły uznanie regionalizacji w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na poziomie powiatów. Decyzja ta umożliwi eksport polskiego mięsa drobiowego na rynek filipiński na korzystniejszych zasadach i znacząco ograniczy obszar objęty restrykcjami w przypadku wystąpienia ognisk choroby.

Korzystniejsze warunki dla polskiego drobiu

Dotychczas, od 2023 r., stosowano regionalizację na poziomie województw. Nowe zasady oznaczają, że w razie pojawienia się ognisk HPAI ograniczenia eksportowe obejmą jedynie powiaty, w których choroba wystąpi, co znacznie zmniejszy wpływ na handel.

Uaktualnione świadectwa weterynaryjne

Strona filipińska zaakceptowała przekazane przez Główny Inspektorat Weterynarii zaktualizowane świadectwa weterynaryjne dla:

- mięsa kurczaka, indyka i gęsi,

- jaj wylęgowych i piskląt jednodniowych z gatunków kury domowej i indyka.

Świadectwa dostępne są na stronie GIW: dla mięsa drobiowego (https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/filipiny) oraz dla jaj wylęgowych i piskląt (https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/filipiny-mat-biol).

Rozwój współpracy z Filipinami

Wzmacnianie pozycji Polski jako dostawcy towarów rolno-spożywczych na rynek filipiński pozostaje jednym z priorytetów resortu rolnictwa. W marcu br. odbyło się spotkanie sekretarza stanu Jacka Czerniaka z podsekretarzem stanu ds. hodowli zwierząt w Departamencie Rolnictwa Republiki Filipin, Constante Palabricą. Rozmowy dotyczyły m.in. współpracy w zakresie zwalczania chorób zakaźnych zwierząt.

Filipiny – kluczowy partner w Azji Południowo-Wschodniej

Filipiny są drugim po Wietnamie najważniejszym odbiorcą polskich produktów rolno-spożywczych w regionie ASEAN. W 2024 r. wartość polskiego eksportu na ten rynek osiągnęła 67,1 mln euro, co oznacza wzrost o 63,5 proc. rok do roku, a dodatnie saldo w dwustronnej wymianie handlowej wyniosło 35,4 mln euro. Polska sprzedaje na Filipiny przede wszystkim produkty mleczne – mleko, śmietanę, maślankę i serwatkę – a także mięso i jadalne podroby drobiowe. Tylko wartość eksportu mięsa drobiowego wyniosła w 2024 r. blisko 15 mln euro, co potwierdza rosnące znaczenie tego rynku dla polskich producentów.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ has/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 18.09.2025, 16:45
Źródło informacji MRiRW
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ