"NYT": Polska może stać się bardzo ważną gospodarką

08.07.2017, 14:51aktualizacja: 08.07.2017, 14:51

Europa Wschodnia rośnie w siłę, niektóre małe kraje, jak Czechy, wysuwają się na czoło tego peletonu, ale Polska jest tuż za nimi i może stać się bardzo ważną gospodarką – pisze komentator "NYT".

Polska, która ma blisko 40 mln mieszkańców i gospodarkę wartą około pół biliona dolarów, staje się na tyle dużą gospodarką, by "na globalnej mapie gospodarczej umiejscowić całą Europę Wschodnią" – ocenia w "NYT" Ruchir Sharma.

"Polska stara się piąć do góry - tak jak (robiły to) azjatyckie, cudowne (gospodarki) - jako potęga przemysłowa" – wyjaśnia.

Chociaż produkcja przemysłowa generalnie spada, to nieliczne państwa wciąż dobrze sobie radzą w tej sferze gospodarki i są wśród nich np. Korea Płd., Czechy i właśnie Polska – kontynuuje publicysta.

Ostatnim państwem, które zdołało się przebić – 20 lat temu – do ligi państw zaawansowanych była Korea Południowa; "następnym krajem, który mógłby prawdopodobnie dołączyć do tego klubu, mogłaby być Polska, gospodarcza gwiazda poza zasięgiem radarów" – ocenia.

Cytując Międzynarodowy Fundusz Walutowy komentator "NYT" podkreśla, że Polska gospodarka od 1991 roku rosła średnio o 4 proc. PKB rocznie i, "co godne uwagi, nie ucierpiała z powodu ani jednego roku negatywnego wzrostu (gospodarki)". "W ciągu tych 25 lat średni dochód w Polsce wzrósł do prawie 13 tys. dol. (rocznie) z 2,3 tys. dol." - dodaje.

Publicysta "NYT" zwraca też uwagę na niezmienne nastawienie Polaków, które określa jako "pro-amerykańskie, antyrosyjskie". Według niego jest ono "głębsze niż obecne populistyczne nastroje, co sprawia, że Polska jest naturalnym i coraz silniejszym sojusznikiem Ameryki".(PAP)

fit/ jhp/ mhr/

Data publikacji 08.07.2017, 14:51