Od 2 stycznia droższy przejazd autostradą A2

29.12.2017, 12:49aktualizacja: 29.12.2017, 12:49

2 stycznia 2018 roku zmienią się stawki za przejazd płatnymi odcinkami A2 między Nowym Tomyślem a Koninem (Wielkopolskie). Samochody osobowe i motocykle zapłacą za przejazd 60 zł, czyli o 3 zł więcej niż dotąd.

Koszt przejazdu odcinkiem autostrady A2 Świecko - Nowy Tomyśl pozostanie bez zmian.

Zmiana stawek opłat za przejazd ok. 150-kilometrowym odcinkiem A2 będzie wprowadzona 2 stycznia o godz. 6 rano. Obowiązująca od tego dnia stawka za przejazd każdym z trzech ok. 50-kilometrowych odcinków autostrady pomiędzy Nowym Tomyślem a Koninem, będzie wynosić 20 zł dla samochodów osobowych i motocykli.

Od stycznia wzrosną też opłaty za przejazd tą trasą pojazdów ponadnormatywnych.

Rzeczniczka spółki Autostrada Wielkopolska (AWSA) Zofia Kwiatkowska poinformowała w piątek, że spółka przeznacza pieniądze uzyskane z opłat za przejazd m.in. na bieżące zimowe i letnie utrzymanie autostrady, na remonty a także na spłatę kredytów.

Przypomniała, że w 2018 roku planowane jest rozpoczęcie rozbudowy obwodnicy Poznania - poszerzenie o trzeci pas ruchu trzynastokilometrowego odcinka obwodnicy od węzła Komorniki do węzła Krzesiny, oraz dobudowę i rozbudowę ekranów akustycznych. W przyszłym roku wzmacniana będzie też nawierzchnia autostrady na odcinku Poznań – Września.

"Podwyżka jest odzwierciedleniem realnych kosztów utrzymania autostrady, niezbędnych inwestycji oraz kosztów obsługi kredytów. Stawki za przejazd ustalane są w oparciu o obowiązującą umowę koncesyjną, wieloletni plan finansowy oraz prognozy ruchu" – poinformowała Kwiatkowska. (PAP)

autor: Rafał Pogrzebny

edytor: Jacek Ensztein