Newsletter

Od czwartku Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem

07.08.2016, 12:00aktualizacja: 07.08.2016, 12:00

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

90 wystawców z niemal wszystkich krajów Europy zaprezentuje swoją tradycyjną żywność podczas 7. Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Wydarzenie potrwa od 11 do 15 sierpnia w Zakopanem.

„Na targach znajdą się produkty tradycyjne wytwarzane na terenie Unii Europejskiej. Wszystko są to wyroby najwyższej jakości, naturalne bez konserwantów, bez chemii. Takiej żywności nie można dostać w zwykłych dyskontach spożywczych” – powiedziała dyrektorka Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Turystyki Helena Buńda.

Podczas targów będzie można skosztować rumuńskiej bryndzy, portugalskich dżemów i miodów, węgierskich wędlin czy austriackiego wina. Będzie także ukraińska chałwa na słoneczniku, słowackie piwa regionalne i wiele innych rarytasów.

Swoje stoiska będą mieli także rękodzielnicy m.in. z Białorusi i Ukrainy. Podczas imprezy będą prowadzone warsztaty dla dzieci z tkania gobelinów, szydełkowania czy bibułkarstwa. Zaplanowano także pokazy sztuki snycerskiej, prezentację haftu łowickiego i kowalstwa artystycznego.

Dużą atrakcją będzie starodawny folusz, czyli tradycyjny warsztat do wyrobu sukna napędzany kołem wodnym.

Wieczorami będą odbywały się koncerty. Będzie można posłuchać zespołów „The postamn”, „Exigo”, „Dgadana” oraz zespołów ludowych. Ponadto będzie zorganizowany piknik na temat zdrowego trybu życia.

W ramach Targów odbędzie się Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, który otworzy korowód baców idący przez Krupówki. Podczas festiwalu będzie można zobaczyć jak powstaje oscypek i jakie są sposoby jego zastosowania w kuchni. Odbędzie się również konkurs na najlepszy owczy ser.

Targi odbędą się na zakopiańskiej Dolnej Równi Krupowej.

Szymon Bafia (PAP)

szb/ dym/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 07.08.2016, 12:00
Źródło informacji PAP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ