Od początku działalności KRD odzyskał prawie 100 mld zł długów

04.08.2020, 09:14aktualizacja: 04.08.2020, 09:14

Krajowy Rejestr Długów od początku swojej działalności, czyli od 17 lat, odzyskał dla wierzycieli niemal 100 mld zł - poinformował KRD w komunikacie. Średni dług konsumenta wpisanego do rejestru wynosi ponad 19 tys. zł.

Krajowy Rejestr Długów (KRD) to pierwsze i największe biuro informacji gospodarczej w Polsce, które zaczęło gromadzić i udostępniać dane o zadłużeniu firm i osób fizycznych. Obecnie biuro administruje danymi na temat 2,8 mln dłużników, którzy zalegają na łączną kwotę 58,7 mld zł. 81 proc. tej kwoty to długi konsumentów, a reszta - zobowiązania firm, instytucji i organizacji.

KRD administruje danymi zgodnie z Ustawą o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych.

Jak wyjaśnia KRD, aby wierzyciel mógł upublicznić dane dłużnika, muszą być spełnione na raz trzy warunki. Osoba fizyczna może zostać wpisana do rejestru za niepłacenie rat kredytów, rachunków za prąd, wodę, gaz, telefon, telewizję, internet, opłat czynszowych czy alimentów bądź mandatów za przejazdy komunikacją miejską bez biletu.

Zobowiązanie w kwocie minimum 200 złotych musi być wymagalne od co najmniej 30 dni i minęło co najmniej 30 dni od wysłania przez wierzyciela listem poleconym albo doręczenia do rąk własnych dłużnika wezwania do zapłaty. Takie wezwanie musi zawierać ostrzeżenie o zamiarze przekazania danych do KRD, przy czym nie ma tu znaczenia fakt, czy list został odebrany.

W przypadku przedsiębiorstw zasady są takie same, z tą różnicą, że zobowiązanie musi wynosić co najmniej 500 zł.

Jak informuje KRD, choć średni dług konsumenta wpisanego do rejestru wynosi ponad 19 tys. zł, to są wśród nich także rekordziści milionerzy. Najwięcej do zapłaty ma 38-letni mężczyzna z Pomorza. Suma jego zaległych zobowiązań wobec sądu i funduszu sekurytyzacyjnego wynosi ponad 48 mln zł. (PAP)

pif/ pad/

Data publikacji 04.08.2020, 09:14