Ok. 200 mln zł zysku Portów Lotniczych za 2016 rok

15.03.2017, 09:05aktualizacja: 15.03.2017, 09:05

Przedsiębiorstwo Państwowe Porty Lotnicze (PPL) szacuje, że w ubiegłym roku zarobiło ok. 200 mln zł - poinformował PAP dyrektor PPL Mariusz Szpikowski. To o 42 proc. więcej niż w 2015 r.

PPL zarządza największym w Polsce portem, czyli warszawskim Lotniskiem Chopina. Ma też udziały w portach regionalnych, np. w Krakowie, Rzeszowie, Modlinie czy Poznaniu.

"Szacujemy, że za 2016 rok uzyskaliśmy ok. 200 mln zł zysku netto" - powiedział PAP Szpikowski. Dodał, że wyniki są w trakcie audytu.

Jak podkreślił dyrektor, zwiększenie wartości przychodów lotniczych było konsekwencją "rekordowego w historii" ruchu pasażerskiego Lotniska Chopina w Warszawie. W 2016 r. port obsłużył 12,8 mln pasażerów, to o 14,5 proc. więcej niż w 2015 r. W ubiegłym roku w porównaniu do 2015 r. o 11,4 proc. wzrosła także liczba operacji lotniczych, czyli startów i lądowań samolotów.

"Tak rewelacyjny wynik był możliwy dzięki wzrostom ruchu pasażerskiego na Lotnisku Chopina w Warszawie, a także zwiększeniu powierzchni handlowych Terminala A oraz dyscyplinie kosztowej. Największy wpływ na wynik miały przychody z usług lotniczych, które wzrosły o 8,2 proc., do 546,7 mln zł" - powiedział.

Wyższą dynamikę wzrostu przychodów odnotowano w sektorze usług pozalotniczych. Po uwzględnieniu sprzedanych towarów i materiałów, przychody w tym segmencie wzrosły do 263,3 mln zł, co daje wzrost o 13,7 proc. wobec 2015 roku. Jak tłumaczy dyrektor, to efekt oddania do użytku w maju 2015 r. zmodernizowanej części Terminala A i nowych powierzchni usługowo-handlowych przeznaczonych pod wynajem. (PAP)

aop/ amac/

Data publikacji 15.03.2017, 09:05