Paweł Borys: rusza emisja obligacji PFR w ramach Tarczy Finansowej

27.04.2020, 13:00aktualizacja: 27.04.2020, 13:00

W poniedziałek rusza emisja obligacji Polskiego Funduszu Rozwoju w Tarczy Finansowej - poinformował na Twitterze prezes PFR Paweł Borys. Jak wyjaśnił, w poniedziałkowej emisji 4-letnich obligacji grupa PFR chce uzyskać 15 mld zł.

"Zgodnie z planem startujemy operacyjnie #TarczaFinansowaPFR. Żeby moc rozpocząć przekazanie finansowania przedsiębiorcom, dzisiaj start programu emisji obligacji na 100 mld zł" - napisał Borys. Poinformował, że w poniedziałek ma miejsce pierwsza emisja 4-letnich obligacji grupy PFR, z których fundusz chce pozyskać z rynku 15 mld zł.

W zeszłym tygodniu Borys zapowiedział, że Polski Fundusz Rozwoju planuje w ciągu 4-8 tygodni uzyskać do 100 mld zł z emisji obligacji kierowanych przede wszystkim do inwestorów instytucjonalnych. Jak wyjaśnił, chodzi o to, by zapobiec masowym bankructwom, skokowemu wzrostowi bezrobocia i poprzez stabilizację sektora przedsiębiorstw obniżyć ryzyko systemowe banków.

Przeprowadzona w połowie kwietnia br. nowelizacja przepisów dotyczących tarczy antykryzysowej umożliwiła uruchomienie tzw. tarczy finansowej, pozwalając na przykład Polskiemu Funduszowi Rozwoju emitować obligacje. (PAP)

autor: Marcin Musiał

mmu/ je/