PERN: tłoczenie ropy naftowej rurociągiem "Przyjaźń" zostało wznowione

09.06.2019, 13:42aktualizacja: 09.06.2019, 13:42

W niedzielę nad ranem wznowione zostało tłoczenie niezanieczyszczonej chlorkami organicznymi ropy naftowej do systemu przesyłowego PERN - poinformowała w rozmowie z PAP rzecznik PERN Katarzyna Krasińska.

"W niedzielę nad ranem wznowione zostało tłoczenie niezanieczyszczonej chlorkami organicznymi ropy naftowej do systemu przesyłowego PERN. Spółka wdrożyła mechanizm bieżącej kontroli jakości, tak aby na stałe monitorować przychodzący z Białorusi surowiec" - poinformowała w rozmowie z PAP rzecznik PERN Katarzyna Krasińska.

"Do końca czerwca będzie trwała pierwsza faza pracy systemu. Dostawy ropy naftowej będą realizowane w mniejszym wolumenie - akceptowalnym przez klientów PERN" - dodała Krasińska.

Minister energetyki Rosji Aleksandr Nowak oświadczył 7 czerwca br., że "dostawy czystej ropy do Polski będą wznowione do 9-10 czerwca. Wcześniej minister zapowiadał, że dostawy czystego surowca w kierunku Polski rozpoczną się w "najbliższych dniach".

Nowak podkreślił wtedy, że odbiorcom zanieczyszczonej ropy zostanie zaoferowane odszkodowanie, które ma być uzależnione od ilości ropy na ich terytorium. "To, co znajduje się w składach na terytorium Rosji, nie podlega odszkodowaniu, (...) a ta ilość, która została u kupującego - według niej będą proponowane handlowo korzystne warunki, by wynagrodzić część strat poniesionych przez naszych kontrahentów" - powiedział Nowak w wywiadzie dla telewizji Rossija-24. (PAP)

autor: Radosław Jankiewicz

rkj/ mam/