Pesa z homologacją dla pociągu spalinowego DMU Link na rynek niemiecki

03.06.2016, 20:54aktualizacja: 03.06.2016, 20:54

Federalny Urząd Kolejnictwa Niemiec (EBA) w piątek wydał dokument homologacji dla pojazdu DMU Link, wyprodukowanego przez fabrykę Pesa w Bydgoszczy. To pierwszy w historii polski pojazd kolejowy dopuszczony do kursowania w Niemczech.

Niemiecki przewoźnik NEB, dla którego zostały wyprodukowane pociągi DMU Link, przeznaczy je do obsługi ruchu transgranicznego. Od lipca będą kursować na trasie Berlin - Kostrzyn nad Odrą. Będzie to możliwe, gdyż pojazd posiada również polską homologację.

"To naprawdę historyczny dzień. Nigdy w dziejach polskiego przemysłu kolejowego nie było przypadku, żeby ktoś dostał homologację, zezwolenie na kursowanie pojazdów na terenie Niemiec. Ciężką pracą i dużymi wydatkami finansowymi osiągnęliśmy to, co przez wiele dziesiątek lat w Polsce nie udało się" - powiedział prezes Pesy Tomasz Zaboklicki.

Prezes Pesy podkreślił, że to wielki sukces całego zespołu firmy, w tym zespołu homologacyjnego. "Sygnał o dopuszczeniu pojazdu na tory Niemiec to dobra informacja dla Pesy, ale też dla ponad 1800 firm kooperujących z naszą firmą. Przy tym projekcie współpracowaliśmy z 311 firmami, w tym z 263 z Polski" - zaznaczył Zaboklicki.

Członek zarządu Pesy, dyrektor marketingu Marcin Jędryczka powiedział, że sukcesem okazała się przyjęta strategia wchodzenia na rynki zagraniczne, polegająca na samodzielnym staraniu się o homologację, a nie wchodzeniu w konsorcja i dostarczaniu tylko podzespołów.

DMU Link ma 140 miejsc siedzących, dwa miejsca dla wózków inwalidzkich i 12 miejsc do przewozu rowerów. Pociąg uzyskuje prędkości 140 km/h.

Pesa umowę z NEB na dostawę dziewięciu spalinowych zespołów trakcyjnych - siedmiu dwuczłonowych i dwóch trzyczłonowych - zawarła w 2013 r. Wartość kontraktu to ok. 180 mln zł. (PAP)

rau/ jra/

Data publikacji 03.06.2016, 20:54