PGG liczy na ok. 700 mln zł dodatkowych przychodów dzięki wyższym cenom węgla

02.01.2017, 18:32aktualizacja: 02.01.2017, 18:32

Polska Grupa Górnicza (PGG) osiągnie w tym roku ok. 700 mln zł dodatkowych przychodów w związku z wyższymi cenami węgla w nowych kontraktach z odbiorcami - poinformował w poniedziałek prezes PGG Tomasz Rogala.

Grupa zamknęła 2016 r. z 300-milionową kwotą wolnych środków.

Prezes PGG przedstawił sytuację spółki i postępy w jej restrukturyzacji podczas poniedziałkowego posiedzenia sejmowej Komisji ds. Energii i Skarbu Państwa, która omawiała m.in. planowane w pierwszym kwartale br. połączenie PGG z Katowickim Holdingiem Węglowym (KHW).

Rogala poinformował, że spółka wstrzymała sprzedaż węgla najniższej jakości, osiągającego niskie ceny, koncentrując się na gatunkach lepszych jakościowo, których cena wzrosła. Punktem odniesienia dla wzrostu cen były z jednej strony rosnące ceny węgla w europejskich portach ARA, z drugiej - możliwości rynkowe w kraju.

"To dało 700 mln zł dodatkowych przychodów w kontraktowaniu na przyszły (2017) rok" - powiedział prezes, wskazując, że 700 mln zł to "ostrożny" szacunek dodatkowych przychodów. Dodał, że jedynie 8 proc. produkcji zostało zakontraktowane poniżej 9 zł za gigadżul uzyskiwanej z węgla energii; w pozostałych kontraktach ceny są wyższe.

Rogala poinformował, że zakładane zwiększone przychody PGG, w połączeniu z wypracowanymi oszczędnościami (wynikającymi m.in. z optymalizacji procesów technologicznych oraz zmniejszającego koszty o ok. 230 mln zł rocznie zawieszenia wypłaty 14. pensji), oznaczają zrównoważenie firmy i doprowadzenie jej do stanu, kiedy nie będzie zmuszona stale poszukiwać gotówki. (PAP)

mab/ pad/

Data publikacji 02.01.2017, 18:32