PGNiG przejęło udziały w dwóch złożach na szelfie norweskim

21.09.2020, 14:54aktualizacja: 21.09.2020, 14:54

PGNiG przejęło od Norske Shell udziały w dwóch złożach na szelfie norweskim - poinformował w poniedziałek prezes spółki Jerzy Kwieciński. Dzięki przejęciom produkcja gazu z norweskich koncesji PGNiG osiągnie w 2021 r. 0,9 mld m sześc. rocznie.

PGNiG Upstream Norway przejmie 6,45 proc. udziałów w złożu Kvitebjorn, oraz 3,225 proc. w złożu Valemon. Operatorem obydwu złóż jest Equinor. Udziały dotyczą w sumie czterech koncesji. Do finalizacji transakcji wymagana jest jeszcze zgodna norweskiej administracji.

Jak podkreślił Kwieciński, przejęcie zwiększy produkcję na koncesjach PGNiG w Norwegii o 200 mln m sześc. gazu rocznie, do poziomu 0,9 mld m sześc. w 2021 r. W zależności od momentu norweskiej zgody, spółka powinna pozyskać z nich w tym roku nawet 50 mln m sześc. gazu.

Kwieciński oświadczył także, że wydobycie z norweskich aktywów spółki w latach 2026-2027 „na pewno osiągnie poziom 2,2 mld m sześc. rocznie”. „To oznacza, że zbliżamy się do planowanego poziomu 2,5 mld m sześc. rocznie” - zaznaczył Kwieciński.

„Nie wykluczamy, że jeżeli będą inne ciekawe koncesje do przejęcia, zwłaszcza produkujące, to się nimi zainteresujemy” - dodał prezes.

Po zatwierdzeniu akwizycji przez norweska? administracje?, PGNiG Upstream Norway be?dzie posiadac´ udziały w 32 koncesjach na Norweskim Szelfie Kontynentalnym. Jak zaznaczył Kwieciński, spółka prowadzi rozmowy z potencjalnymi dostawcami gazu do zasilenia gazociągu Baltic Pipe. (PAP)

wkr/ drag/

Data publikacji 21.09.2020, 14:54