PKN Orlen będzie mógł hurtowo sprzedawać towary pozapaliwowe np. mięso i AGD

02.02.2018, 14:49aktualizacja: 02.02.2018, 14:49

PKN Orlen będzie mógł prowadzić hurtową sprzedaż produktów pozapaliwowych zaopatrując w te towary, np. mięso czy sprzęt AGD, stacje franczyzowe należące do sieci tej spółki - tak zdecydowali obradujący w piątek akcjonariusze płockiego koncernu.

Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie (NWZ) PKN Orlen wyraziło zgodę, by zapisy statutu spółki, w części obejmującej przedmiot jej działalności, uzupełnić poprzez dodanie 18 nowych punktów dotyczących sprzedaży hurtowej.

W efekcie tej decyzji do statutu PKN Orlen dopisano możliwość hurtowej sprzedaży m.in. owoców i warzyw, mięsa, ryb, skorupiaków i mięczaków, produktów spożywczych, a także odzieży i obuwia, elektrycznych artykułów użytku domowego, perfum i kosmetyków, wyrobów farmaceutycznych i medycznych oraz wyrobów porcelanowych, zegarków i biżuterii.

PKN Orlen w uzasadnieniu przegłosowanego ostatecznie projektu uchwały tłumaczył, że propozycja zmian jego statutu „związana jest z planami spółki w zakresie zmiany dotychczasowej struktury zaopatrywania sklepów działających przy własnych stacjach paliw oraz przy stacjach paliw prowadzonych przez franczyzobiorców”.

Według płockiego koncernu chodzi o bezpośrednie zaopatrywanie własnych stacji paliw oraz podobnych placówek prowadzonych przez franczyzobiorców, „którzy będą mogli nabywać towary pozapaliwowe zarówno od dystrybutorów, producentów, jak i bezpośrednio od PKN Orlen”.

„W związku z planowaną zmianą struktury zaopatrywania sklepów działających przy stacjach paliw, spółka zamierza prowadzić działalność gospodarczą w zakresie sprzedaży hurtowej towarów pozapaliwowych o ograniczonym zakresie, zarówno, co do odbiorców (sklepy działające przy stacjach paliw prowadzonych przez franczyzobiorców), jak i asortymentu (towary oferowane przez te sklepy” - wyjaśnił PKN Orlen w liście do swych akcjonariuszy. (PAP)

mb/ amac/

Data publikacji 02.02.2018, 14:49