PKN Orlen: ponad 5,51 mld zł zysku grupy kapitałowej w 2018 r.

24.01.2019, 09:34aktualizacja: 24.01.2019, 09:34

Ponad 5,51 mld zł zysku osiągnęła grupa kapitałowa PKN Orlen za 12 miesięcy 2018 r. przy wyniku ponad 7,17 mld zł w analogicznym okresie 2017 r. – wynika z opublikowanych w czwartek przez płocki koncern danych finansowych.

Jak podał PKN Orlen, w czwartym kwartale 2018 r. grupa osiągnęła zysk na poziomie 809 mln zł przy ponad 1,63 mld zł w tym samym okresie roku poprzedniego.

W ciągu 12 miesięcy 2018 r. grupa kapitałowa PKN Orlen uzyskała przychody w wysokości 109,7 mld zł, co oznacza wzrost w porównaniu do tego samego okresu w 2017 r., gdy wynik ten wyniósł ponad 95,36 mld zł. W czwartym kwartale 2018 r. przychody grupy osiągnęły poziom 29,42 mld zł, gdy w czwartym kwartale 2017 r. było to 24,73 mld zł.

Jak podkreślił płocki koncern, "dobre wyniki, zgodne z oczekiwaniami rynku, zostały wypracowane w trudnym otoczeniu makroekonomicznym, przy średniorocznym wzroście cen ropy naftowej o ponad 30 proc. (rok do roku) i gazu ziemnego o 29 proc.", przy czym "dodatkowo widoczny był wpływ realizowanych w cyklach 2-3 letnich postojów remontowych rafinerii w Kralupach i Możejkach oraz części petrochemicznej w PKN Orlen i Unipetrol".

"To, z czego jesteśmy jednak szczególnie dumni, to fakt, że w tym czasie podjęliśmy szereg niezwykle istotnych decyzji biznesowych, które w długiej perspektywie będą wzmacniać pozycję Koncernu na konkurencyjnym rynku, a także pozytywnie wpłyną na rozwój polskiej gospodarki. Te najbardziej strategiczne decyzje to rozpoczęcie procesu fuzji z Grupą LOTOS oraz wdrożenie Programu Rozwoju Petrochemii" – podkreślił prezes PKN Orlen.

Według PKN Orlen segment detaliczny koncernu w czwartym kwartale 2018 r. "osiągnął kolejny rekordowy wynik EBITDA LIFO na poziomie 917 mln zł".(PAP)

mb/ amac/

Data publikacji 24.01.2019, 09:34