PKN Orlen uruchomił instalację metatezy - zwiększy produkcję propylenu

30.04.2019, 17:38aktualizacja: 30.04.2019, 17:38

PKN Orlen uruchomił instalację metatezy w głównym zakładzie produkcyjnym w Płocku (Mazowieckie). Dzięki temu, jak podała spółka, potencjał produkcyjny propylenu wzrósł tam o 100 tys. ton, do 550 tys. ton rocznie. Koszt projektu to ok. 400 mln zł.

Informując o uruchomieniu instalacji metatezy płocki koncern zwrócił uwagę, iż „jest jedynym producentem tego produktu w Polsce oraz kluczowym graczem na rynku europejskim, posiadając obecnie ponad 50 proc. zdolności produkcyjnych w regionie Europy Centralnej”.

„PKN Orlen umacnia pozycję lidera na rynku wytwórczym propylenu. Dzięki nowej instalacji metatezy zwiększamy produkcję, ale i jakość oferowanego produktu. Liczę, że docenią to kontrahenci, wybierając naszą ofertę” – powiedział prezes PKN Orlen Daniel Obajtek cytowany w komunikacie koncernu.

Jak podkreślił, „popyt na produkty petrochemiczne stale rośnie, ale europejski rynek jest niezwykle wymagający”. „Aby być również w przyszłości liczącym się graczem na tym konkurencyjnym rynku, musimy maksymalnie wykorzystywać nasz potencjał i zintegrowane aktywa” - zaznaczył prezes PKN Orlen.

Koncern zwrócił uwagę, że „zgodnie z planem zwiększa moce produkcyjne propylenu również na Litwie”. „Do połowy bieżącego roku w rafinerii w Możejkach zostanie oddana do użytku instalacja PPF Splitter, która produkować będzie kolejne 80 tys. ton propylenu” – zapowiedział PKN Orlen odnosząc się do planów związanych ze swa spółką Orlen Lietuva.

Jak przypomniał koncern, za zaprojektowanie oraz budowę w systemie „pod klucz” instalacji metatezy w jego zakładzie głównym w Płocku, będącym największym kompleksem rafineryjno-petrochemicznym w Polsce, odpowiedzialna była Elektrobudowa, „specjalizująca się w szeroko rozumianej infrastrukturze energetycznej”; umowa z wykonawcą obejmowała także usługi doradztwa technicznego i inżynieryjnego. (PAP)

mb/ pad/

Data publikacji 30.04.2019, 17:38