PKP Cargo i koleje litewskie pracują nad uruchomieniem połączeń intermodalnych

26.07.2020, 12:30aktualizacja: 26.07.2020, 12:30

PKP Cargo i litewski przewoźnik kolejowy LTG Cargo pracują nad realizacją postanowień listu intencyjnego, który został podpisany w kwietniu tego roku ws. powołania spółki joint venture - poinformował w piątek rzecznik polskiej spółki Krzysztof Losz.

Jak dodał rzecznik, taka spółka miałaby się zajmować obsługują kolejowych połączeń intermodalnych między Polską a Litwą.

Jak informuje PKP Cargo, rocznie między Polską a Litwą przewożonych jest 50 mln ton ładunków, ale tylko około 1 proc. tej masy wozi się koleją. Monopol na te przewozy mają w praktyce przedsiębiorstwa samochodowe, a nowa spółka mogłaby część tych ładunków przejąć. (PAP)

autor: Łukasz Pawłowski

pif/ je/