PKP Intercity: nowe połączenia i więcej Pendolino w nowym rozkładzie

09.12.2018, 13:36aktualizacja: 09.12.2018, 13:36

Średnio 383 pociągi uruchamiane każdego dnia, nowe połączenia krajowe i międzynarodowe oraz więcej kursów Pendolino w nowym rozkładzie od 9 grudnia - podała w piątek w komunikacie spółka PKP Intercity.

Jak podano w komunikacie, w rozkładzie jazdy na sezon 2018/2019 przewoźnik wprowadza nowe połączenia. "Zyskają m.in. mieszkańcy Podkarpacia, Małopolski i Dolnego Śląska. IC Banach będzie kursować z Warszawy do Przemyśla przez Sandomierz". "Nowy nocny pociąg TLK Pogórze zapewni połączenie Przemyśla z Wrocławiem. Z Warszawy do Zielonej Góry przez Wrocław będzie kursować IC Konopnicka" - poinformowała spółka.

PKP Intercity podało, że z połączeń między Warszawą a Krakowem w pierwszym półroczu 2018 r. skorzystało ponad 1,2 mln pasażerów. "Wychodząc naprzeciw potrzebom podróżnych, PKP Intercity zwiększa liczbę połączeń kategorii Express InterCity Premium z Warszawy do Krakowa z 9 do 12. Pojedzie też późnowieczorny pociąg IC Łokietek" - podkreślono.

"Także na drugiej pod względem popularności trasie Warszawa - Trójmiasto będzie więcej par pociągów kategorii EIP - 14, zamiast 12 jak dotychczas" - dodano.

W informacji czytamy, że przewoźnik zwiększa również liczbę połączeń na trasach, na których nie kursuje Pendolino. "Na trasie Warszawa - Poznań będzie ich 13, a nie 11 jak do tej pory. W wakacyjne weekendy PKP Intercity uruchomi połączenie EIC Fregata relacji Warszawa - Kołobrzeg" - podano w komunikacie.

Przewoźnik poinformował również, że pociąg IC Cracovia relacji Kraków - Praga dodatkowo poprowadzi grupę wagonów do Budapesztu. Nowością w ofercie PKP Intercity w sezonie 2018/2019 będzie IC Sobieski kursujący z Krakowa do Wiednia. "PKP Intercity upraszcza także nazwy ofert obowiązujących w komunikacji międzynarodowej" - podano. (PAP)

autor: Longina Grzegórska-Szpyt

lgs/ skr/