PLL LOT pomalują dwa najnowocześniejsze samoloty w biało-czerwone barwy

21.03.2018, 08:00aktualizacja: 21.03.2018, 08:00

Z okazji 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości Polskie Linie Lotnicze LOT pomalują w biało-czerwone barwy dwa najnowsze swoje samoloty Boeing 787-9 Dreamliner oraz Boeing 737 MAX 8 - mówi PAP dyrektor biura komunikacji korporacyjnej LOT.

"Polskie Linie Lotnicze LOT jako spółka Skarbu Państwa i jednocześnie jedna z najbardziej międzynarodowych polskich marek weźmie aktywny udział w promowaniu 100-lecia niepodległości Polski. Niektóre działania już są realizowane. Obecnie w hangarze nanoszone jest na pierwszy samolot typu embraer okolicznościowe logo "Niepodległa" napisane wzorem odręcznego pisma marszałka Józefa Piłsudskiego.

Prace są już na ukończeniu. Docelowo logo to będzie na wszystkich naszych samolotach, aż do zakończenia obchodów rocznicy. A pierwsza maszyna z naklejonym okolicznościowym symbolem poleci z pasażerami już na początku przyszłego tygodnia" - powiedział Adrian Kubicki.

Dodatkowo, narodowy przewoźnik pomaluje dwa swoje najnowocześniejsze samoloty w biało-czerwone barwy. Konkretna koncepcja jest jeszcze dopracowywana i - jak tłumaczy Kubicki - ma łączyć narodowe barwy Polski z marką LOT.

"Dwa najnowsze samoloty - Boeing 787-9 Dreamliner i Boeing 737 MAX 8, które przylecą do LOT-u latem, będą miały specjalne malowanie bezpośrednio nawiązujące do polskich barw narodowych. Wybraliśmy na to nasze letnie dostawy, by po przylocie móc od razu zaprezentować je Polakom w czasie specjalnego pikniku. Ma to być wydarzenie wpisujące się w obchody rocznicy odzyskania niepodległości" - powiedział.

Okolicznościowe, biało-czerwone barwy będą umieszczone na samolotach na stałe.

Z Seattle Aneta Oksiuta (PAP)

autor: Aneta Oksiuta

aop/