Po porozumieniu ws. zmniejszenia wydobycia cena ropy wzrosła o 2,45 proc.

13.04.2020, 10:03aktualizacja: 13.04.2020, 10:03

Po osiągnięciu przez kraje OPEC i innych producentów ropy zrzeszonych w tzw. grupie OPEC+ porozumienia ws. zmniejszenia wydobycia o 10 proc. cena Brent na ICE podskoczyła niemal natychmiast o 2,45 proc. do 32,25 dolarów USA - agencja Reutera.

O osiągnięciu porozumienia w ramach OPEC przy udziale grupy OPEC+, której przewodzi Rosja poinformowali niedzielę ministrowie energetyki krajów OPEC. To bezprecedensowy globalny pakt - oceniała agencja Associated Press.

Porozumienie zostało przyjęte z zadowoleniem przez prezydenta Stanów Zjednoczonych Donalda Trumpa, przywódcę Rosji Władimira Putina oraz saudyjskiego następcę tronu, księcia Muhammeda ibn Salmana, którzy odbyli telekonferencję po ogłoszeniu, że główni producenci ropy porozumieli się ws. zmniejszenia wydobycia.

Jak podaje saudyjska agencja prasowa SPA przywódcy trzech krajów, z których każdy zajmuje wysoką pozycję w światowym rankingu producentów, podkreślili konieczność ścisłego wypełniania przyjętych na siebie przez poszczególne państwa zobowiązań, bo tylko w ten sposób można zapewnić stabilność światowych rynków.

W oddzielnej rozmowie, w której uczestniczyli już tylko Donald Trump i książę Salman, rozmówcy podkreślali, że porozumienie pozostaje w zgodzie z aspiracjami sektora naftowego i otwiera drogę ku zapewnieniu międzynarodowego wzrostu gospodarczego.

Prezydent Donald Trump ocenił, że "porozumienie pozwoli uchronić setki tysięcy miejsc pracy w sektorze energetycznym w USA".

Ostateczne kwoty zostaną podane do publicznej wiadomości w poniedziałek. Przedstawiciele poszczególnych krajów pracują jeszcze nad komunikatem końcowym, który będzie zawierał kompletne dane. (PAP)

mars/

Data publikacji 13.04.2020, 10:03