Po publikacji danych z amerykańskiego rynku pracy: słabe giełdy, dolar też tracił

04.06.2016, 09:02aktualizacja: 04.06.2016, 09:02

Po publikacji gorszych od oczekiwanych danych z amerykańskiego rynku pracy giełdy za oceanem zamknęły się w piątek na czerwono. Spadły szanse na podwyżki stóp proc. w USA. Dolar mocno tracił do euro oraz jena.

Indeks Dow Jones Industrial na koniec dnia stracił 0,18 proc. i wyniósł 17.807,06 pkt.

S&P 500 spadł o 0,29 proc. i wyniósł 2.099,13 pkt.

Nasdaq Composite stracił 0,58 proc. do 4.942,52 pkt.

Najwięcej traciły akcje banków i spółek sektora finansowego. Inwestorzy liczyli na szybsze zacieśnianie polityki monetarnej, co poprawiłoby perspektywy zysków sektora bankowego i ubezpieczeniowego. Z kolei rosły akcje amerykańskich deweloperów, którym sprzyja luźna polityka monetarna.

W centrum uwagi rynków w piątek znajdowały się dane z amerykańskiego rynku pracy. Liczba nowych miejsc pracy w sektorze pozarolniczym w Stanach całkowicie rozminęła się z oczekiwaniami rynku i była najniższa od jesieni 2010 r.

W maju przybyło 38 tys. miejsc pracy, podczas gdy analitycy oczekiwali 160 tys., biorąc nawet pod uwagę strajk 35 tys. pracowników Verizon, którzy nie byli wliczeni do badania.

Rynek niekorzystnie ocenia także rewizję w dół danych o zatrudnieniu za ostatnie dwa miesiące o minus 59 tys.

Na plus zaskoczyła za to stopa bezrobocia w USA, która wyniosła 4,7 proc., wobec 4,9 proc. prognoz, i jest najniższa od grudnia 2007 r.

Dane o miejscach pracy rynek oceniał jako kluczowy dla decyzji Fed o podniesieniu stóp procentowych w najbliższych miesiącach.

„Uważam, że Fed miał zamiar podnieść stopy już na czerwcowym posiedzeniu” – powiedział Russel Price, starszy ekonomista w Ameriprise Financial Services z Michigan. „Myślę, że dane z rynku pracy wstrzymają tę decyzję, bo pokazują, że z amerykańskiej gospodarki uszło nieco powietrza” – dodał. (PAP)

tus/ ana/ dan/ jm/

Data publikacji 04.06.2016, 09:02