Podpisano porozumienie płacowe w Polskiej Grupie Górniczej

21.02.2020, 15:30aktualizacja: 21.02.2020, 15:30

Związkowcy z PGG podpisali w piątek porozumienie płacowe z zarządem spółki, zakładające wzrost wynagrodzeń pracowników tej największej górniczej firmy o 6 proc. począwszy od stycznia tego roku. Spółka przeznaczy na podwyżki ok. 270 mln zł.

Zasady porozumienia wynegocjowano w czwartek, podczas rozmów z udziałem wicepremiera, ministra aktywów państwowych Jacka Sasina. W piątek strony uzgodniły zasady podziału wynegocjowanej kwoty (średnio 443 zł brutto na jednego zatrudnionego) i podpisały uzgodniony dokument oraz szczegółowy aneks do niego.

"Dzisiaj były to jeszcze trudne, ale już finalne rozmowy, które doprowadziły do tego, że to porozumienie zostało podpisane wraz z aneksem. Myślę, że strona społeczna również jest usatysfakcjonowana tym, że udało się znaleźć wspólny mianownik, kompromis" - powiedział po rozmowach wiceminister aktywów państwowych Adam Gawęda.

Zgodnie z oczekiwaniami związkowców uzgodniono, że podwyżka trafi do pracowników poprzez podniesienie kwot tzw. gwarantowanych dodatków do dniówek, przysługujących pracownikom Polskiej Grupy Górniczej od 2018 r. Dotąd, w zależności od stanowiska pracy, otrzymywali oni od 18 zł - poprzez 28 zł i 30 zł - do 32 zł dopłaty do każdej przepracowanej dniówki.

Teraz będzie to o 22 zł więcej dla pracowników zatrudnionych w wyrobiskach dołowych, 21 zł więcej dla pozostałych zatrudnionych pod ziemią, 19 zł więcej dla pracowników zakładów przeróbki mechanicznej węgla oraz 13 zł więcej dla pozostałych zatrudnionych na powierzchni. Tym samym, w zależności od stanowiska, dopłaty będą wynosić 31 zł na powierzchni, 47 zł w zakładach przeróbczych oraz 51 zł lub 54 zł za dniówkę przepracowaną pod ziemią. (PAP)

autor: Marek Błoński

mab/ amac/