Polityka i społeczeństwo

112 mln euro dla Metropolii Bydgoszcz w ramach nowego ZIT-u

25.04.2023, 14:39aktualizacja: 25.04.2023, 14:43

Fot. UM Bydgoszcz
20 miast, gmin i powiatów tworzących obszar Stowarzyszenia Metropolia Bydgoszcz podpisało w poniedziałek porozumienie w sprawie realizacji Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych dla Bydgoskiego Obszaru Funkcjonalnego. ZIT BydOF w perspektywie finansowej 2021-2027 będzie dysponował ponad 112 mln euro.

"To porozumienie to jeden z efektów wielu lat pracy i zaangażowania, które włożyliśmy w budowę metropolii" – podkreślił prezydent Bydgoszczy Rafał Bruski, dziękując władzom województwa za powierzenie Miastu Bydgoszcz części zadań związanych z wdrażaniem programu regionalnego Fundusze Europejskie dla Kujaw i Pomorza 2021-2027. "To usprawni realizację wielu projektów. Uzgadniając obszary wsparcia do realizacji w ramach ZIT, szczególną uwagę zwracaliśmy na to, by służyły one jak największej liczbie mieszkańców. Warto podkreślić, że bydgoski ZIT jest też gospodarczą lokomotywą całego regionu" - dodał Bruski.

ZIT to forma współpracy, w ramach której partnerstwa miast i otaczających je gmin oraz władze województw będą wspólnie przeprowadzać projekty finansowane z Funduszy Europejskich. Za 112 mln euro, jakimi będzie dysponował ZIT, planuje się m.in. zakupić tabor niskoemisyjny, usprawnić system transportu miejskiego, gospodarki wodnej, zbudować kolejne ścieżki rowerowe, odnowić przestrzeń publiczną. Wsparcie uzyskają również placówki edukacyjne kształcące na poziomie ogólnym i zawodowym oraz przedszkola.

Jak podkreśla bydgoski magistrat, istotą ZIT w nowej perspektywie na lata 2021-2027 jest realizacja projektów zintegrowanych, które przyczynią się do rozwiązywania bądź zaspokajania potrzeb obszaru objętego ZIT. W tym celu zostaną opracowane strategie rozwoju ponadlokalnego i strategie ZIT. Przy pomocy ZIT-ów samorządy miast i ich obszarów funkcjonalnych mogą wspólnie realizować inwestycje dofinansowane z pieniędzy unijnych.

Zgodnie ze Strategią Województwa Kujawsko-Pomorskiego „Strategia Przyspieszenia 2030+” przyjętą przez Sejmik Województwa Kujawsko-Pomorskiego z końcem 2020 roku obszar Stowarzyszenia Metropolia Bydgoszcz został oficjalnie uznany jako Obszar Funkcjonalny Miasta Bydgoszczy, co pozwoliło na formalne rozpoczęcie prac przygotowawczych do realizacji instrumentu ZIT na obszarze Metropolii Bydgoszcz w perspektywie finansowej UE na lata 2021-2027.

Od wtorku Miasto Bydgoszcz pełni funkcję Instytucji Pośredniczącej, która przejmie część zadań powierzonych przez Urząd Marszałkowski związanych z wdrażaniem i wydatkowaniem środków unijnych w ramach programu Fundusze Europejskie dla Kujaw i Pomorza w ramach alokacji przeznaczonej na ZIT. Do głównych zadań należeć będzie m.in. przygotowywanie naborów konkursów, ogłaszanie konkursów, wybór projektów do dofinansowania, podpisanie umów z beneficjentami, weryfikacja wniosków o płatność oraz kontrola projektów.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 25.04.2023, 14:39