Polityka i społeczeństwo

BBN: postanowienie prezydenta w sprawie misji doradczo-szkoleniowej w Afganistanie (komunikat)

19.12.2014, 16:50aktualizacja: 19.12.2014, 16:50

- BBN informuje:

19 grudnia br. Prezydent RP Bronisław Komorowski podpisał postanowienie w sprawie użycia Polskiego Kontyngentu Wojskowego w misji „Resolute Supporte” (RSM) w Islamskiej Republice Afganistanu w okresie od 1 stycznia 2015 r. do 30 czerwca 2015 r. Udział PKW w misji będzie miał charakter doradczy, bez angażowania polskich żołnierzy w działania bojowe.

Obecnie w Afganistanie kończą misję Międzynarodowe Siły Wspierania Bezpieczeństwa (ISAF). Zgodnie z rezolucją Rady Bezpieczeństwa Organizacji Narodów Zjednoczonych nr 2120 (2013) z 10 października 2013 r. mandat Międzynarodowych Sił Wspierania Bezpieczeństwa obowiązuje do 31 grudnia 2014 r.

Misja „Resolute Supporte” rozpocznie się 1 stycznia 2015 r. Na zaproszenie władz afgańskich NATO będzie kontynuować w Islamskiej Republice Afganistanu zadania szkolenia, doradztwa i wsparcia afgańskich sił bezpieczeństwa.

Podpisane postanowienie dotyczy zaangażowania do 150 żołnierzy i pracowników wojska. Główne komponenty PKW Afganistan RSM tworzyć będą: personel narodowy wydzielony do dowództwa misji oraz doradcy szczebla strategicznego w Kabulu; dowództwo Polskiego Kontyngentu Wojskowego wraz z elementami wsparcia i zabezpieczenia w Bagram; personel wydzielony do Dowództwa Doradczo-Szkoleniowego-Wschód misji „Resolute Supporte” wraz z plutonem ochrony w Gamberi.

Personel PKW zostanie przemieszczony do Afganistanu jeszcze przed 1 stycznia 2015 r., co wynika z konieczności wcześniejszego przygotowania, przeszkolenia oraz osiągnięcia pełnej gotowości operacyjnej w rejonie odpowiedzialności, w tym przejęcia zadań doradczo-szkoleniowych od Międzynarodowych Sił Wspierania Bezpieczeństwa.

Personel PKW planowany do użycia w misji do 31 grudnia 2014 r. będzie wchodził w skład PKW Afganistan, działającego w ramach ISAF na postawie postanowienia Prezydenta RP z 10 kwietnia 2014 r. o przedłużeniu użycia PKW w Islamskiej Republice Afganistanu. Włączenie w skład kontyngentu personelu nie spowoduje przekroczenia limitu liczebności, określonego w postanowieniu Prezydenta RP.

kom/ kfk/

Data publikacji 19.12.2014, 16:50