Polityka i społeczeństwo

BBN: rozmowy o bezpieczeństwie w Paryżu (komunikat)

08.12.2014, 21:07aktualizacja: 08.12.2014, 21:07

- BBN informuje:

Aby Unia Europejska była podmiotem bezpieczeństwa europejskiego musi dysponować realną strategia. Powinniśmy wykorzystać szansę, jaką stwarza przyszłoroczny szczyt poświęcony Wspólnej Polityce Bezpieczeństwa i Obrony, na uruchomienie prac nad nią - mówił 8 grudnia br. w Paryżu minister Stanisław Koziej. W trakcie wizyty szef Biura Bezpieczeństwa Narodowego spotkał się z Sekretarzem Generalnym Bezpieczeństwa i Obrony Francji Louisem Gautierem oraz wziął udział w II okrągłym stole eksperckim w formacie Trójkąta Weimarskiego. Uczestniczyły w nim instytucje partnerskie Biura z Francji i Niemiec: Instytut Wyższych Studiów Obrony Narodowej (IHEDN) oraz Federalna Akademia Polityki Bezpieczeństwa (BAKS).

Tematem rozmów były problemy bezpieczeństwa europejskiego, kryzys bezpieczeństwa związany z agresją Rosji na Ukrainę, zagrożenie ze strony Państwa Islamskiego oraz refleksja na temat architektury bezpieczeństwa w 40. rocznicę przyjęcia Aktu końcowego Konferencji Helsińskiej.

Szef Biura akcentował konieczność podjęcia na forum Unii Europejskiej debaty na temat nowej strategii bezpieczeństwa. Argumentował, że zmiany w środowisku bezpieczeństwa europejskiego, zwłaszcza jakościowa zmiana na wschodniej flance, wymagają strategicznej adaptacji struktur euroatlantyckich. Nie tylko NATO, o czym już zdecydowano w tym roku w Newport, ale także Unii Europejskiej, o czym powinniśmy rozmawiać na przyszłorocznym szczycie Rady Europejskiej.

Omawiając kwestię strategicznej refleksji nad bezpieczeństwem europejskim minister Koziej nawiązał do spotkania wysokich przedstawicieli państw Unii ds. bezpieczeństwa narodowego, zorganizowanego przez BBN 20 listopada br. Sekretarz L. Gautier życzliwie odniósł się do pomysłu organizowania tego typu spotkań w przyszłości. Rozmówcy zgodzili się, że należy poszukiwać forów częstszych konsultacji na szczeblu doradców ds. bezpieczeństwa i sekretarzy rad bezpieczeństwa państw UE w różnych formatach.

Minister Koziej odniósł się także do decyzji szczytu NATO w Newport akcentując konieczność pełnej implementacji jego postanowień do czasu szczytu w Warszawie w 2016 r.

Współpraca z partnerami z państw Trójkąta Weimarskiego została zainicjowana przez BBN w 2012 r. Początkowo odbywała się ona na zasadach bilateralnych z partnerem francuskim (dwa okrągłe stoły zorganizowane z Instytutem Wyższych Studiów Obrony Narodowej: 26 września 2012 r. w Warszawie i 20 czerwca 2013 r. w Paryżu) oraz niemieckim (okrągły stół zorganizowany z Federalną Akademią Polityki Bezpieczeństwa: 22-23 października 2013 r. w Berlinie).

2 lipca br. z inicjatywy BBN odbył się w Warszawie pierwszy okrągły stół w formule trójstronnej. Kolejne spotkanie w tym formacie zostanie zorganizowane w 2015 r. przez niemiecki BAKS.

Na temat bezpieczeństwa europejskiego BBN prowadzi także dialog z partnerami państw Grupy Wyszehradzkiej oraz doradcami prezydentów Państw Bałtyckich. W październiku i listopadzie br. minister Stanisław Koziej rozmawiał na ten temat także podczas wizyt w Szwecji oraz Finlandii.

kom/ tnt/

Data publikacji 08.12.2014, 21:07