Polityka i społeczeństwo

Blisko 19,8 mln euro z programu regionalnego trafi do przedsiębiorstw społecznych na Podlasiu

13.07.2023, 14:30aktualizacja: 13.07.2023, 14:30

Szkolenie dla przedstawicieli Ośrodków Wsparcia Ekonomii Społecznej, fot. UMWP/Kamil Timoszuk
Blisko 19,8 mln euro z programu regionalnego posłuży wsparciu przedsiębiorstw społecznych. Dotacje będą w szczególności przyznawane na usługi animacyjne, inkubacyjne oraz biznesowe – poinformował Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.

Jak wskazano w komunikacie urzędu, założony w programie regionalnym Fundusze Europejskie dla Podlaskiego 2021-2027 budżet na działania związane z ekonomią społeczną to blisko 19,8 mln euro. Pierwszy konkurs skierowany do Ośrodków Wsparcia Ekonomii Społecznej, w którym pula środków wynosi 45 mln zł został zaplanowany na październik.

Z możliwościami oraz zasadami ubiegania się o dotacje z programu Fundusze Europejskie dla Podlaskiego 2021-2027 przedstawiciele Ośrodków Wsparcia Ekonomii Społecznej z regionu zapoznali się podczas szkolenia zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski oraz Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Białymstoku.

Według nowych zasad przyznawania dotacji, środki pozyskane w konkursie będzie można przeznaczyć m.in. na rozwój przedsiębiorstw społecznych i tworzenie w nich nowych miejsc pracy oraz wsparcie realizacji indywidualnego planu reintegracji. Podmioty ekonomii społecznej będą mogły też liczyć na pomoc w zakresie pozyskiwaniu wsparcia zewnętrznego.

Ośrodki Wsparcia Ekonomii Społecznej to organizacje pozarządowe wspierające rozwój przedsiębiorczości społecznej,  które przekazując dotację na stanowiska pracy w przedsiębiorstwach społecznych, finansują tworzenie miejsc pracy dla osób zagrożonych wykluczeniem.

Misją przedsiębiorstw społecznych jest pomoc osobom z niepełnosprawnościami i zagrożonym wykluczeniem m.in. w zdobyciu przez nich wiedzy i doświadczenia, czyli tzw. reintegracja zawodowa.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 13.07.2023, 14:30