Polityka i społeczeństwo

BOM: Apel do szefa parlamentu Gruzji o kontynuację europejskiego kursu (komunikat)

27.05.2024, 19:16aktualizacja: 28.05.2024, 11:27

- Biuro Obsługi Medialnej Sejmu informuje:

Przewodniczący parlamentów Polski, Łotwy, Litwy, Estonii, Czech, Holandii i Francji wezwali Gruzję do wycofania ustawy o przejrzystości wpływów zagranicznych. W gronie sygnatariuszy wspólnego listu jest marszałek Sejmu Szymon Hołownia. W korespondencji do szefa gruzińskiego parlamentu Shalvy Papuashvilego przewodniczący podkreślili, że przyjęty akt prawny jest niezgodny z europejskimi normami i wartościami. Zaapelowali także o rozpoczęcie dialogu z obywatelami, zaprzestanie stosowania przemocy wobec pokojowych demonstrantów oraz o kontynuację wysiłków na rzecz członkostwa w Unii Europejskiej.

„Towarzyszyliśmy Gruzji na każdym kroku postępów w integracji z UE. Byliśmy świadkami niezwykłych przemian politycznych i ogromnych wysiłków, które włożyliście w proces przeprowadzania reform w ostatnich latach. Byliście liderami i wzorem do naśladowania dla innych państw z europejskimi aspiracjami. Z dumą wspieraliśmy Was i zobowiązujemy się nadal zapewniać wszelką niezbędną pomoc, której potrzebujecie, aby kontynuować tę drogę” – napisano w liście. Jak przypomnieli przewodniczący parlamentów, „niedawno Gruzja otrzymała zielone światło do rozpoczęcia negocjacji akcesyjnych”.

Sygnatariusze listu wyrazili zaniepokojenie ostatnimi decyzjami Gruzji, ponieważ są one sprzeczne z wartościami i zasadami, którymi kraj ten zobowiązał się kierować i które są rdzeniem jego europejskich aspiracji. Przewodniczący wskazali, że uchwalona przez gruziński parlament ustawa ma na celu „uciszenie mediów i organizacji społeczeństwa obywatelskiego, które odgrywają kluczową rolę w demokratycznym społeczeństwie i są istotne we wspieraniu Gruzji na jej drodze do UE”. „Wzywamy Was do wycofania tej ustawy i podjęcia znaczącego i inkluzywnego dialogu z organizacjami społeczeństwa obywatelskiego i obywatelami. Wzywamy również do poszanowania fundamentalnych wartości poprzez przestrzeganie praw ludzi do zgromadzeń oraz zaprzestanie stosowania przemocy i zastraszania wobec pokojowych demonstrantów” – czytamy w korespondencji.

Szefowie parlamentów zaznaczyli, że decyzja o dążeniu do członkostwa w UE jest suwerennym wyborem Gruzji i jej obywateli. „Mamy szczerą nadzieję, że Gruzja nie zrezygnuje z zaangażowania w wykorzystanie historycznej możliwości, aby wprowadzić naród gruziński do wspólnego obszaru pokoju i dobrobytu ale także wolności i wartości. Wierzymy w europejską przyszłość Gruzji i jesteśmy zaangażowani we wspieranie Was” – podkreślili przewodniczący parlamentów siedmiu państw.

Oprócz marszałka Sejmu Szymona Hołowni i marszałek Senatu Małgorzaty Kidawa-Błońskiej, list podpisali szefowie: łotewskiej Saeimy Daiga Mierina, litewskiego Seimasu Viktorija Čmilytë-Nielsen, estońskiego Riigikogu Lauri Hussar, czeskiej Izby Deputowanych Markéta Pekarová Adamová, Senatu Czech Miloš Vystrčil, holenderskiej Izby Reprezentantów Martin Bosma, a także francuskiego Zgromadzenia Narodowego Yaël Braun-Pivet.

W załącznikach pełna treść listu w języku angielskim oraz tłumaczenie robocze na język polski.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ jls/ amac/

Data publikacji 27.05.2024, 19:16