Polityka i społeczeństwo

BOM: Białystok. Szczyt przewodniczących parlamentów Polski, Estonii, Łotwy, Litwy i Ukrainy – dzień drugi (komunikat)

11.06.2024, 17:00aktualizacja: 11.06.2024, 17:01

- Biuro Obsługi Medialnej Kancelarii Sejmu informuje:​ ​

Zakończył się drugi i zarazem ostatni dzień szczytu przewodniczących parlamentów Polski, Estonii, Łotwy, Litwy i Ukrainy w Białymstoku. We wtorek politycy skupili się na dwóch kluczowych tematach - „Roli Polski, państw bałtyckich i Ukrainy we wzmacnianiu bezpieczeństwa w Europie” oraz współpracy samorządów i społeczeństw na rzecz zapewnienia regionalnego bezpieczeństwa.

Podczas spotkania przyjęto wspólną deklarację przewodniczących parlamentów w sprawie pogłębienia współpracy parlamentarnej w dziedzinie bezpieczeństwa w obliczu eskalacji rosyjskiej agresji przeciwko Ukrainie. - Wyrażamy uznanie dla odwagi i bohaterstwa wszystkich obywateli Ukrainy, członków Sił Zbrojnych, w szczególności tych, którzy oddali życie w walce o wolność Ukrainy, a także tych, którzy nadal walczą przeciwko zbrojnej agresji Rosji; jesteśmy zdecydowani w naszych wysiłkach, aby zapewnić, że świat nie zignoruje Ukrainy, zwłaszcza w czasach, gdy uwagę opinii publicznej często przyciągają inne pilne kwestie. Potępiamy hybrydowe działania Kremla, cyberataki i dezinformację sprzeczne z Kartą Narodów Zjednoczonych i skierowane przeciwko międzynarodowemu systemowi opartemu na prawie i wartościach demokratycznych; potępiamy również reżimy Białorusi, Iranu i Korei Północnej, które wspierają Rosję militarnie – napisano w przyjętym dokumencie.

Kończąc drugi dzień szczytu w Białymstoku szefowie parlamentów Polski, Estonii, Łotwy i Litwy spotkali się z przedstawicielami mediów.

"Jestem wdzięczna naszemu gospodarzowi za stworzenie nowej tradycji, ponieważ uzgodniliśmy, że tego rodzaju format spotkania ma przyszłość. Zgodziliśmy się spotykać co najmniej dwa razy w roku w tym gronie, aby rozmawiać o tematach wspólnego zainteresowania, w tym sytuacji w Ukrainie. Będziemy Ukrainę wspierać tak długo, jak będzie to potrzebne i konieczne" - powiedziała przewodnicząca Saeimy Republiki Łotewskiej. Daiga Mierina poinformowała również, że Łotwa będzie przeznaczała 0,25 proc. PKB na pomoc Ukrainie.

Viktorija Čmilytë-Nielsen podkreśliła, że przeprowadzone rozmowy były inspirujące, ciekawe i prowokowały do przemyśleń. – Środek politycznej ciężkości przeniósł się ku naszemu regionowi, co daje szansę, ale przede wszystkim tworzy obowiązek. Jesteśmy świadomi, jak ważny jest czas, w którym tej chwili żyjemy, a także jak ważne są stojące przed nami wyzwania. Podczas naszego spotkania mieliśmy szansę na ponowne potwierdzenie zaangażowania na rzecz wsparcia Ukrainy, łączy nas podziw dla Ukraińców walczących o swoją wolność, o demokrację – podsumowała przewodnicząca Seimasu Republiki Litewskiej.

"Te dwa dni pokazały, jak bardzo potrzebne jest, abyśmy się spotykali i omawiali kluczowe tematy. Najważniejszym aspektem jest współpraca w walce z agresją rosyjską, ona mieści się w centrum naszych rozmów" – zaznaczył z kolei przewodniczący Riigikogu Republiki Estońskiej Lauri Hussar.

Jako ostatni głos zabrał Marszałek Sejmu. Szymon Hołownia poinformował, że z inicjatywy Lauri Hussara szefowie parlamentów Polski, Estonii, Łotwy, Litwy i Ukrainy wystosują zaproszenie do tego formatu również do przewodniczącego parlamentu Finlandii, „bo jest ona krajem, która dzieli te same granice i problemy, które dzisiaj nas tak żywotnie dotykają”. – Podczas dzisiejszej sesji mówiłem, że chcielibyśmy dowieść, że Bałtyk staje się naszym nowym Morzem Śródziemnym. Tak jak kiedyś cywilizacje jednoczyły się i skupiały wokół Morza Śródziemnego, tak teraz w naszej polityce, w naszej części świata to Bałtyk staje się takim morzem, które powinno stać się centrum wymiany wiedzy, bezpieczeństwa, doświadczeń, handlu i tego wszystkiego co dzisiaj jest nam tak bardzo potrzebne. Tą wspólną deklaracją, która dziś przyjęliśmy pokazaliśmy, że wspólnie myślimy, mówimy jednym językiem, gdy patrzymy na to, co się dzieje w naszej części Europy. Cieszę się, że przed szczytem w Waszyngtonie mieliśmy okazję porozmawiać chwilę i uzgodnić, że chcielibyśmy w czasie tego ważnego wydarzenia znaleźć miejsce do wystąpienia razem – zapowiedział marszałek Szymon Hołownia.

kom/ klem/ js/

Data publikacji 11.06.2024, 17:00