Polityka i społeczeństwo

CBA: korupcja w armii - pięć osób zatrzymanych (komunikat)

16.01.2020, 07:57aktualizacja: 16.01.2020, 07:57

- CBA informuje:

Byli i obecni żołnierze zatrzymani przez CBA wspólnie z Żandarmerią Wojskową. Śledztwo dotyczy nieprawidłowości w związku z organizowaniem przetargów w wojsku.

Funkcjonariusze poznańskiej delegatury Centralnego Biura Antykorupcyjnego prowadzą wspólnie z Prokuraturą Okręgową w Gdańsku śledztwo dotyczące podejrzenia popełnienia przestępstwa przez żołnierzy Wojska Polskiego pełniących służbę w Inspektoracie Wsparcia Sił Zbrojnych w Bydgoszczy. Wszystko wskazuje na nieprawidłowości w związku z organizowaniem przetargów na zakup sprzętu i usług na potrzeby armii, które mogłyby narazić Skarb Państwa na straty znacznych rozmiarów.

Materiał dowodowy w sprawie został zebrany przez funkcjonariuszy Służby Kontrwywiadu Wojskowego. Poczynione ustalenia wskazują, że w latach 2018-2019, w ramach prowadzonych przetargów, pomiędzy żołnierzami odpowiedzialnymi za ich przeprowadzenie, a osobami prowadzącymi działalność gospodarczą dochodziło do zmów przetargowych oraz przestępstw korupcyjnych.

W związku z tym postępowaniem agenci CBA wspólnie z Żandarmerią Wojskową zatrzymali na terenie kraju pięć osób, w tym dwóch czynnych i jednego byłego oficera Wojska Polskiego oraz dwie osoby prowadzące działalność gospodarczą. Wszyscy usłyszeli zarzuty w Prokuraturze Okręgowej w Gdańsku.

To nowe, rozwojowe postępowanie prowadzone przez funkcjonariuszy CBA.

kom/ agzi/

Data publikacji 16.01.2020, 07:57