Polityka i społeczeństwo

CBA: Kraków - CBA zatrzymało kolejne osoby związane z przetargami na najem i sprzedaż nieruchomości (komunikat)

29.11.2019, 09:37aktualizacja: 29.11.2019, 09:37

- CBA informuje:

Funkcjonariusze krakowskiej delegatury CBA prowadzą postępowanie dotyczące powoływania się na wpływy m.in. w administracji samorządowej oraz w Zarządzie Budynków Komunalnych w Krakowie i podejmowania się bezprawnego pośrednictwa w załatwieniu najmu lub kupna nieruchomości usytuowanych w trakcyjnych częściach Krakowa. Do zdarzeń dochodziło w latach 2015–2017.

Wśród zatrzymanych jest osoba z kierownictwa Zarządu Budynków Komunalnych w Krakowie, której zarzuca się powoływanie się na wpływy, przekroczenie uprawnień i niedopełnienie obowiązków w zakresie wytworzenia i podpisania protokołów poszczególnych ofert z przetargu na wynajem lokali mieszkalnych o powierzchni przekraczającej 80 m2 z marca 2016 roku oraz przyjęcie obietnicy korzyści majątkowej w wysokości 20 tys. zł. Pozostali zatrzymani usłyszą zarzuty udzielenia pośrednikom 20 tys. zł korzyści majątkowej w zamian za załatwienie w Zarządzenie Budynków Komunalnych w Krakowie wygrania przez nich aukcji na wynajem lokalu użytkowego przy ul. Św. Krzyża w Krakowie.

Wszyscy usłyszą zarzuty w Prokuraturze Okręgowej w Krakowie. Funkcjonariusze CBA zabezpieczają materiał dowodowy w miejscach pracy i zamieszkania zatrzymanych, jak również w kilku wydziałach Urzędu Miasta Krakowa.

Dotychczas zarzuty w sprawie przedstawiono 20 osobom.

ryb/ godl/

Data publikacji 29.11.2019, 09:37