Polityka i społeczeństwo

CBA: Milionowa łapówka dla prokuratora (komunikat)

27.10.2020, 15:39aktualizacja: 27.10.2020, 15:40

- CBA informuje:

Milionowa łapówka oraz szereg korzyści osobistych wręczanych prokuratorowi. Mężczyzna został zatrzymany przez funkcjonariuszy CBA po decyzji Izby Dyscyplinarnej Sądu Najwyższego o uchyleniu mu immunitetu.

Funkcjonariusze warszawskiej Delegatury Centralnego Biura Antykorupcyjnego na polecenie Wydziału Spraw Wewnętrznych Prokuratury Krajowej zatrzymali prokuratora Prokuratury Rejonowej Praga Północ w Warszawie. Czynności związane są ze śledztwem dotyczącym przyjęcia korzyści majątkowej oraz korzyści osobistych w związku z pełnieniem funkcji publicznej. Zgromadzony dotychczas materiał dowodowy wskazuje na wręczenie miliona złotych oraz szeregu korzyści osobistych - koszul, biletów na mecz piłkarski Polska Izrael podczas Euro 2019, alkoholu, sponsorowanych posiłków - prokuratorowi Prokuratury Rejonowej Praga Północ w Warszawie. Wszystko wskazuje na to, że w zamian za gratyfikacje prokurator dopuścił się naruszenia przepisów prawa poprzez uchylenie tymczasowego aresztu stosowanego wobec podejrzanego o zabójstwo, wbrew istnieniu przesłanek do dalszego jego stosowania, a także poprzez tworzenie nieprawdziwych dowodów na niewinność tej osoby oraz przekazywanie informacji ze śledztwa.

Zatrzymany przez CBA usłyszy zarzuty w Prokuraturze Krajowej w Warszawie.

Sprawa jest rozwojowa.

kom/ liv/