Polityka i społeczeństwo

CBA: Zatrzymani za korupcję (komunikat)

02.06.2020, 10:41aktualizacja: 02.06.2020, 10:41

- CBA informuje:

Preferencyjne traktowanie przy zamówieniach publicznych. Cztery osoby zatrzymane, w tym dwaj urzędnicy.

Funkcjonariusze rzeszowskiej delegatury Centralnego Biura Antykorupcyjnego zatrzymali na Zamojszczyźnie czterech mężczyzn, w tym dwóch inspektorów ds. zamówień publicznych i inwestycji zatrudnionych w urzędzie gminy z powiatu zamojskiego oraz dwóch właścicieli firm z branży budowalnej i transportowej. Śledztwo dotyczy przekraczania uprawnień, niedopełnienia obowiązków oraz przyjmowania korzyści majątkowych.

W toku postępowania uzyskano informacje wskazujące na wręczanie korzyści majątkowych urzędnikom w zamian za preferencyjne traktowanie przy udzielaniu i realizacji zamówień publicznych. Wszystko wskazuje na to, że proceder miał miejsce w latach 2018-2019.

Mężczyźni usłyszą zarzuty korupcyjne w Prokuraturze Okręgowej w Lublinie. Agenci CBA przeszukali także miejsca zamieszkania i pracy zatrzymanych, celem zabezpieczenia rzeczy, które mogą stanowić dowód popełnienia przestępstw.

Śledztwo zostało wszczęte w oparciu o materiały zgromadzone przez Wydział do Walki z Przestępczością Gospodarczą Komendy Miejskiej Policji w Zamościu.

kom/ ryb/

Data publikacji 02.06.2020, 10:41