Polityka i społeczeństwo

CBŚP: zatrzymania przez policjantów CBŚP w sprawie zabójstwa w Danii (komunikat)

11.04.2017, 12:47aktualizacja: 11.04.2017, 12:47

- CBŚP informuje:

6 członków zorganizowanej grupy przestępczej zatrzymali policjanci gdańskiego CBŚP. Mężczyźni są odpowiedzialni za zabójstwo i usiłowanie zabójstwa w Danii. Jak ustalili funkcjonariusze doszło do tego na tle porachunków gangsterskich między grupami czerpiącymi korzyści z nierządu. Agencje towarzyskie zlokalizowane były w Danii. Wszyscy zostali już tymczasowo aresztowani przez gdański sąd po przedstawieniu zarzutów w Prokuraturze Okręgowej dotyczących działania z zorganizowanej grupie przestępczej i zabójstwa. Grozi im dożywocie.

Policjanci gdańskiego CBŚP uzyskali informację od duńskiej policji o zabójstwie, do którego doszło w Danii 10 stycznia 2017r. Ofiarą była bowiem obywatelka Polski. Sam przebieg zdarzenia miał bardzo drastyczny charakter – jedna z kobiet przebywająca w agencji spłonęła po podłożeniu ognia przez sprawców. Druga z kobiet zdążyła wyskoczyć przez okno. Natomiast jeden ze sprawców zginął na miejscu w pożarze.

Od tego momentu policjanci CBŚP zaczęli intensywnie pracować nad sprawą. Funkcjonariusze ustalili, że w Danii działały dwie konkurencyjne zorganizowane grupy przestępcze, które zaczęły walczyć o wpływy na rynku agencji towarzyskich. Funkcjonariusze ustalili strukturę grupy, która dopuściła się przestępstwa i tożsamość wszystkich osób zaangażowanych w ten proceder.

We współpracy Prokuraturą Okręgową, policja duńską funkcjonariusze ustalili wszystkie szczegóły dotyczące samej zbrodni, jak również kto z nią stał.

Policjanci gdańskiego CBŚP przygotowali skrupulatnie akcję zatrzymań przy wsparciu SPAP KWP Gdańsk. 5 mężczyzn zastało zatrzymanych w Gdańsku w minioną środę, a wczoraj policjanci zatrzymali kolejnego mężczyznę – również w Gdańsku. Jak ustalili policjanci kolejny z członków grupy przebywa w Niemczech i został zatrzymany przez policję niemiecką do innego przestępstwa. Będzie ekstradowany do Polski po wystawieniu ENA.

Wszyscy zatrzymani usłyszeli w Prokuraturze Okręgowej w Gdańsku zarzuty działania w zorganizowanej grupie przestępczej, usiłowania zabójstwa i zabójstwa. Sąd zadecydował o tymczasowym aresztowaniu na 3 miesiące.

Sprawa jest rozwojowa.

kom/ sno/