Polityka i społeczeństwo

CIR: blog rządu - nowy wpis Andrzeja Halickiego (komunikat)

13.11.2014, 10:55aktualizacja: 13.11.2014, 10:55

- CIR informuje:

Blog rządu - nowy wpis Andrzeja Halickiego, ministra administracji i cyfryzacji:

"Regionalny System Ostrzegania – informacja o zagrożeniach jest kluczowa, by pomagać obywatelom w sytuacjach kryzysowych. To jedyny taki system w Europie.

Obywatele muszą otrzymywać informację o nadchodzących zagrożeniach. Muszą zostać ostrzeżeni na czas, po to by w porę zareagować i przygotować się na nadchodzące zagrożenie, takie jak np. burze, nawałnice, czy inne zdarzenie, mogące zagrażać ich życiu lub zdrowiu. Muszą wiedzieć o zagrożeniach, nie tylko dlatego, że zdążą zabezpieczyć siebie i swoich bliskich, ale także dlatego, że wówczas szybciej i sprawniej swoje działania będą mogły prowadzić służby niosące pomoc.

Dziś podpisałem z TVP S.A. umowę o wdrożeniu Regionalnego Systemu Ostrzegania. Oznacza to, że już od 1 stycznia 2015 r. ostrzeżenia i informacje dostępne będą w trzech kanałach : TVP Regionalnej, aplikacji mobilnej RSO, dostępnej na smartfonach, a także stronach internetowych Urzędów Wojewódzkich. Oczywiście dla wszystkich, którzy będą je chcieli otrzymywać.

Każdy kto będzie chciał, w sytuacji zagrożenia, zobaczy na specjalnym „pasku” w programie TVP Regionalnej komunikat ostrzegający. Taki sam komunikat pojawi się w bezpłatnej aplikacji mobilnej RSO – dotyczy to tych, którzy zainstalują taką aplikację. Takie samo ostrzeżenie pojawi się na stronach internetowych Urzędów Wojewódzkich. To jednak dopiero pierwszy etap wprowadzania Regionalnego Systemu Ostrzegania.

Po 1 lipca 2015 r. informacje o zagrożeniach pojawią się także we wszystkich kanałach TVP dostępnych w naziemnej telewizji cyfrowej. Dodatkowo, każdy kto zgłosi numer swojego telefonu komórkowego do poszczególnych Wojewódzkich Centrów Zarzadzania Kryzysowego, otrzyma ostrzeżenie w wiadomości SMS.

W aplikacji mobilnej, na stronach Telegazety i stronach internetowych Urzędów Wojewódzkich znajdą się również informację m.in. o tym, jak zachować się podczas konkretnych zagrożeń i co robić, aby ustrzec się niebezpieczeństw.

Wojewódzkie Centra Zarządzania Kryzysowego będą informowały za pośrednictwem RSO o konkretnych zagrożeniach. Regionalny System Ostrzegania będzie działał tak, aby dotrzeć do mieszkańców tak szybko, jak to możliwe .

Podsumowując: od 1 lipca 2015 r. Regionalny System Ostrzegania powiadamiał będzie za pomocą: kanałów TVP, dostępnych w naziemnej telewizji cyfrowej, aplikacji mobilnej RSO na smartfonach, wiadomości SMS, stron internetowych Urzędów Wojewódzkich.

Więcej pod linkiem: https://www.premier.gov.pl/blog/andrzej-halicki/regionalny-system-ostrzegania-informacja-o-zagrozeniach-jest-kluczowa-by.html

kom/ ksi/

Data publikacji 13.11.2014, 10:55