Polityka i społeczeństwo

CIR: obchody Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych z udziałem premiera Mateusza Morawieckiego (komunikat)

01.03.2018, 14:52aktualizacja: 01.03.2018, 14:52

- CIR informuje:

"Tutaj, w tym miejscu miał być śmietnik historii. Łączka miała być takim śmietnikiem historii, gdzie w zapomnieniu, odarci z godności mieli leżeć nasi najbardziej wytrwali bohaterowie - Ci, którzy rzucili na szale swój własny los" – powiedział szef rządu przy Panteonie–Mauzoleum Wyklętych-Niezłomnych podczas uroczystości z okazji Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych.

Prezes Rady Ministrów podziękował wszystkim wolontariuszom, którzy w dzisiejszych czasach podejmują w całej Polsce działania wydobycia z takich miejsc, jak Łączka "okruchów ludzkiego życia". "Dziękuję Wam w imieniu rządu Rzeczypospolitej Polskiej, ponieważ ta odbudowa pamięci odegrała niezwykle ważną rolę w tym, że możemy być dzisiaj w miejscu, w którym jesteśmy" – stwierdził szef rządu.

Jak zauważył premier, w całej Polsce znajduje się bardzo dużo katowni ubeckich, "gdzie nasi wspaniali bohaterowie, chłopcy i dziewczęta do ostatniej chwili swoim życiem świadczyli o tym, że nie ma wartości ważniejszej, niż wolność, wolna Polska i niepodległość".

Premier Mateusz Morawiecki zaznaczył, że "musimy z mozołem walczyć o prawdę i pamięć, a ziarno tej prawdy i pamięci z przeszłości wyda na pewno stukrotny owoc w dzisiejszej rzeczywistości". Dodał, że "rozpacz i smutek po tamtych naszych braciach i siostrach miesza się dzisiaj ze spóźnionym poczuciem odbudowywanej sprawiedliwości".

Panteon – Mauzoleum Wyklętych-Niezłomnych

To pomnik znajdujący się na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach w Warszawie, upamiętniający żołnierzy wyklętych – ofiary stalinowskich represji w Polsce po II wojnie światowej zamordowanych przez komunistyczne władze w więzieniu mokotowskim w Warszawie, odsłonięty 27 września 2015 roku.

kom/ mgost/

Data publikacji 01.03.2018, 14:52