Polityka i społeczeństwo

CIR: obradowała Rada Ministrów (komunikat)

24.06.2015, 19:23aktualizacja: 24.06.2015, 19:23

- CIR informuje:

Podczas dzisiejszego posiedzenia Rada Ministrów wysłuchała informacji na temat projektów kluczowych w obszarze bezpieczeństwa transportu i ruchu drogowego, którą przedłożył pełnomocnik rządu ds. regulacji i harmonizacji obszaru bezpieczeństwa transportu i ruchu drogowego. Najważniejsze rekomendacje pełnomocnika dotyczą zwiększenia bezpieczeństwa na drogach i inwestowania w infrastrukturę drogową.

Rada Ministrów zdecydowała o przygotowaniu projektu nowelizacji ustawy o autostradach płatnych. Nowe przepisy mają zapewnić ministrowi infrastruktury i rozwoju możliwość szybkiego reagowania w przypadku zagrożenia bezpieczeństwa na autostradach, np. niepobierania opłat w sytuacji dużego natężenia ruchu.

Rząd podjął uchwałę w sprawie przyznania ministrowi infrastruktury i rozwoju, z ogólnej rezerwy budżetowej, środków finansowych z przeznaczeniem na pokrycie zmniejszonych wpływów do Krajowego Funduszu Drogowego w związku z wdrożeniem procedury umożliwiającej czasowe niepobieranie opłat za przejazd autostradą A-1 na odcinku Gdańsk-Toruń.

* * *

Rada Ministrów podjęła uchwałę w sprawie w sprawie przyznania ministrowi infrastruktury i rozwoju, z ogólnej rezerwy budżetowej, środków finansowych z przeznaczeniem na pokrycie zmniejszonych wpływów do Krajowego Funduszu Drogowego w związku z wdrożeniem procedury umożliwiającej czasowe niepobieranie opłat za przejazd autostradą A1 na odcinku Gdańsk – Toruń, przedłożoną przez ministra infrastruktury i rozwoju.

Rada Ministrów podjęła decyzję o czasowym zawieszeniu pobierania opłat za przejazdy autostradą A1. Okres wakacyjny, a szczególnie weekendy, to czas wzmożonego natężenia ruchu samochodowego na autostradzie A1 (odcinek Gdańsk, węzeł Rusocin – Toruń, węzeł Czerniewice).

Zawieszenie poboru opłat na bramkach będzie obowiązywać w określonych godzinach weekendów wakacyjnych, podczas których spodziewane jest duże natężenie ruchu pojazdów, a w związku z tym możliwość wystąpienia zatorów w ruchu. Niepobieranie opłat za przejazdy obejmie wszystkich użytkowników autostrady A1, na wszystkich miejscach poboru opłat.

Rząd zdecydował także o przekazaniu Krajowemu Funduszowi Drogowemu 50 mln zł na pokrycie strat spowodowanych zawieszeniem opłat za przejazdy autostradą A1 w weekendy wakacyjne (koniec czerwca, lipiec i sierpień br.).

Darmowe przejazdy A1 będą obowiązywać: od piątku od godziny 16.00, w sobotę i niedzielę w godzinach od 7.00 do 22.30. Ze względu na rozpoczynające się wakacje – za korzystanie z autostrady nie zapłacimy już w ostatni czerwcowy weekend (26 – 28 czerwca). Natomiast w sierpniu (15 sierpnia dzień świąteczny) darmowe przejazdy rozpoczną się już 13 sierpnia od godziny 16.00 i zakończą w niedzielę 16 sierpnia (o godzinie 22.30).

kom/ kfk/

Data publikacji 24.06.2015, 19:23