Polityka i społeczeństwo

CIR: premier Ewa Kopacz na otwarciu Muzeum Katyńskiego (komunikat)

17.09.2015, 16:01aktualizacja: 17.09.2015, 16:01

- CIR informuje:

„Otwieramy dziś muzeum, na które czekały pokolenia Polaków. Muzeum, które upamiętni zbrodnię dokonaną na narodzie polskim przez sowiecki totalitaryzm” – mówiła premier Ewa Kopacz. Szefowa polskiego rządu wzięła w czwartek udział w otwarciu Muzeum Katyńskiego w Cytadeli Warszawskiej.

„Dzisiaj oddajemy hołd tym, którzy zginęli zabici zdradzieckim strzałem w potylice, ale oddajemy też hołd tym wszystkim, którzy pamięć o Katyniu przenieśli przez lata komunistycznego kłamstwa” – mówiła premier Ewa Kopacz. Dodała przy tym, że ludzie ci zapłacili życiem za służbę Rzeczypospolitej niezależnie od poglądów, wyznania, czy regionu, z którego pochodzili. „Katyń jest ilustracją tezy, którą umieścili na swoich sztandarach bohaterscy lotnicy podczas II Wojny Światowej. Ta teza brzmi: Miłość żąda ofiary” – podkreślała Ew Kopacz.

Nowoczesny patriotyzm

Szefowa rządu podkreśliła, że Polacy XXI wieku też kochają ojczyznę, ale miłość do niej nie żąda już od nich ofiary z życia. „To rzetelna praca, obowiązkowość, przestrzeganie prawa i osobista poczciwość, a także po prostu miłość bliźniego” – mówiła premier Ewa Kopacz o nowoczesnym patriotyzmie. Dodała przy tym, że nie ma miłości do Polski bez miłości do Polaków. „Nasz nowoczesny patriotyzm, który budujemy na pamięci o przeszłości mówi o nas, że jesteśmy wspólnotą otwartą na każdego, kto chce być Polakiem. Jesteśmy wspólnotą przyjaźni i miłości” – zaznaczyła.

Hołd złożony 22 tys. ofiarom Zbrodni Katyńskiej

Muzeum Katyńskie w Cytadeli Warszawskiej ma ukazywać i dokumentować wszystkie aspekty Zbrodni Katyńskiej oraz godnie upamiętniać 22 tys. jej ofiar. Koncepcja programowo-przestrzenna Muzeum została wybrana w wyniku międzynarodowego konkursu rozstrzygniętego w 2010 r. Muzeum Katyńskie to inwestycja Ministerstwa Obrony Narodowej warta 87,5 mln zł. Na wszystkich etapach jej realizacji MON, Muzeum Katyńskie i przedstawiciele Muzeum Wojska Polskiego współpracowali z Radą Ochrony Pamięci, Walk i Męczeństwa oraz z Federacją Rodzin Katyńskich grupującą działające w kraju i zagranicą Stowarzyszenia „Rodziny Katyńskie”.

kom/ tnt/

Data publikacji 17.09.2015, 16:01