Newsletter

Polityka i społeczeństwo

CIR: premier Ewa Kopacz w Tarnowie na Małopolskim Festiwalu Smaku: Polska jest w Europie trzecim eksporterem żywności (komunikat)

19.07.2015, 16:11aktualizacja: 19.07.2015, 16:11

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

- CIR informuje:

„Małopolski Festiwal Smaku to wielkie święto kulinarne. Producenci konkurują o palmę pierwszeństwa, jeśli chodzi o łączenie tradycji z nowoczesnością” – powiedziała szefowa rządu.

Premier zaznaczyła, że Polska jest w Europie trzecim eksporterem żywności. „Polska żywność jest zdrowa, atrakcyjna smakowo i bogata w naturalne składniki” - podkreśliła. „Mimo rosyjskiego embarga znajdujemy także nowe rynki zbytu” – dodała.

Małopolski Festiwal Smaku

Małopolski Festiwal Smaku jest najstarszą polską imprezą, promującą unikatowe dziedzictwo kulinarne regionu. Pierwsza edycja Festiwalu odbyła się w 2005 roku w Zakopanem, Tarnowie i Krakowie. Dziś kiermasze produktów lokalnych i towarzyszące im konkursy dla producentów regionalnych specjałów organizowane są każdego lata w Krakowie, Tarnowie, Starym Sączu, Oświęcimiu, Nowym Targu i Miechowie, Wadowicach, Wieliczce.

Małopolski Festiwal Smaku gromadzi każdego roku ok. 200 producentów żywności z całego regionu. W ciągu jedenastu lat trwania wydarzenia 11 małopolskich produktów otrzymało unijny certyfikat, a prawie 150 produktów, których jakość i wyjątkowe walory wynikają z tradycyjnych, stosowanych co najmniej od 25 lat metod produkcji zostało zarejestrowanych na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść.(PAP)

kom/ tnt/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 19.07.2015, 16:11
Źródło informacji CIR
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ