Polityka i społeczeństwo

CIR: premier M. Morawiecki o sprawnym działaniu administracji podczas narady koordynacyjnej z wojewodami (komunikat)

30.01.2018, 17:27aktualizacja: 30.01.2018, 17:27

- CIR informuje:

"Moją ogromną ambicją, ale zarazem też celem i marzeniem jest to, żeby wojewodowie, urzędy wojewódzkie były bardzo sprawnymi jednostkami w terenie, które przejmują coraz więcej zadań ponieważ są bardzo sprawne" – powiedział Prezes Rady Ministrów podczas odprawy z wojewodami w KPRM.

Premier Mateusz Morawiecki podkreślił, że realizacja zadań, jakie spoczywają na urzędach wojewódzkich jest niezwykle ważna m.in. w przypadku klęsk żywiołowych, ponieważ działania te powinny być prowadzone "bez zbędnej zwłoki". Jak mówił, "eliminacja szkód jest w dużym stopniu takim zadaniem, poprzez które obywatele patrzą na sprawność działania państwa". Zdaniem premiera od efektywności prowadzenia przez urzędy wojewódzkie swoich zadań zależy potem sprawność całej administracji centralnej, w tym rządu.

Szef rządu zaznaczył, że bardzo by chciał, aby administracja państwowa potrafiła odpowiadać na wyzwania, jakie stoją przed nią chociażby w sektorze rolniczym, np. w związku z walką z Afrykańskim Pomorem Świń (ASF). Przy tej okazji premier podziękował wojewodom za sprawną realizację swoich dotychczasowych zadań.

Jak stwierdził premier Mateusz Morawiecki, konieczna jest dyskusja o sprawności operacyjnej, doposażeniu w sprzęt i budżecie urzędów wojewódzkich. Dodał, że "w ogromniej liczbie przypadków sprawdziły się nasze służby, ale trzeba pracować i ćwiczyć, żeby było jak najmniej słabych punktów".

kom/ nmk/

Data publikacji 30.01.2018, 17:27