Polityka i społeczeństwo

CIS: Dzień otwarty w Sejmie (komunikat)

10.11.2022, 11:16aktualizacja: 10.11.2022, 18:31

- Centrum Informacyjne Sejmu informuje:

Tradycyjnie, 11 listopada z okazji Narodowego Święta Niepodległości, Sejm Rzeczypospolitej Polskiej zaprasza wszystkich zainteresowanych do zwiedzania najważniejszych i najciekawszych miejsc w kompleksie budynków przy ul. Wiejskiej. Gmach Sejmu będzie szeroko otwarty dla gości w godz. 10.00-16.00. Nie jest potrzebna rezerwacja ani wcześniejsze uzyskanie zaproszenia.

Trasa zwiedzania poprowadzi poprzez sejmowe kuluary, szczególne miejsce, na co dzień dostępne tylko dla sprawujących mandat. Będzie można także zobaczyć Salę im. Kazimierza Pużaka, popularnie nazywaną Kolumnową, jedną z najpiękniejszych w kompleksie sejmowym. Dodatkową atrakcją w Sali Kolumnowej będzie stoisko Wydawnictwa Sejmowego, oferujące ciekawe pozycje z zakresu prawa, historii i współczesności parlamentaryzmu.

Ponadto, zwiedzający zobaczą Salę Posiedzeń Sejmu z perspektywy galerii, Korytarz Marszałkowski, stanowiska pracy sejmowych dziennikarzy oraz Senat. Zapewniamy, że specjalnie wyznaczona trasa zwiedzania pozwoli dokładnie poznać jeden z najważniejszych budynków w Polsce.

W okolice Sejmu można dostać się wszystkimi autobusami zatrzymującymi się przy Placu Trzech Krzyży, skąd do kompleksu budynków sejmowych jest zaledwie kilka minut spacerem.

Wejście do Sejmu odbywać się będzie przez Biuro Przepustek (od ul. Wiejskiej). Osoby zwiedzające Sejm muszą mieć przy sobie dokument tożsamości. Tak jak codziennie wszyscy wchodzący do budynku zostaną poddani kontroli pirotechnicznej.

ero/ itm/

Data publikacji 10.11.2022, 11:16