Polityka i społeczeństwo

CIS: Prezydent Łotwy z wizytą w Polsce. Spotkanie z Marszałek Sejmu (komunikat)

11.09.2019, 19:54aktualizacja: 11.09.2019, 19:54

- CIS informuje:

- Chciałabym podziękować za obecność w Warszawie na obchodach 80. rocznicy wybuchu II wojny światowej. Mamy wspólne doświadczenia historyczne, które łączą oba nasze kraje. Dziękuję też za zaangażowanie parlamentarzystów łotewskich w wiele inicjatyw, ostatnio w uroczystości 450. rocznicy unii polsko-litewskiej w Lublinie - tymi słowami marszałek Sejmu Elżbieta Witek rozpoczęła spotkanie z prezydentem Łotwy Egilsem Levitsem, przebywającym z oficjalną wizytą w Polsce. - Nazwy naszych parlamentów – polskiego Sejmu i łotewskiego Saeima – są semantycznie bardzo podobne. To podobieństwo jest ważne o tyle, że parlamenty obu naszych krajów stanowią ważny punkt ciężkości, jeśli chodzi o władzę w systemach parlamentarnych – powiedział z kolei prezydent Levits. – To moja druga wizyta w Polsce we wrześniu. Pierwsza była związana z obchodami II wojny światowej. Jestem pod dużym wrażeniem przemówienia prezydenta Andrzeja Dudy, który podkreślił, że nie wolno nam dawać przyzwolenia na naruszenia prawa międzynarodowego. Jakiekolwiek odstępstwa od tej reguły mogą doprowadzić do następnej wojny – ocenił łotewski polityk.

W dalszej części rozmowy politycy zwrócili uwagę, że w kontekście podobnych doświadczeń historycznych, niezmiernie ważna jest współpraca w ramach bezpieczeństwa naszego regionu. Prezydent Łotwy podkreślił rolę polskich żołnierzy, którzy są obecni w jego kraju, dbając o jego bezpieczeństwo. Obie strony przyznały też, że gwarantem bezpieczeństwa regionu jest NATO. Marszałek Elżbieta Witek dodała, że łączy nas także troska o bezpieczeństwo ze strony wschodniej.

Poruszono również kwestię polityki historycznej. Marszałek Sejmu podkreśliła, że dla obecnego rządu polskiego od początku była to kwestia niezwykle istotna. Nawiązała przy tym do niedawnej wizyty we Berlinie związanej z obchodami 80. rocznicy II wojny światowej, gdzie Przewodniczący Bundestagu wyraził ubolewanie z powodu niskiej świadomości historycznej młodego pokolenia Niemców. Prezydent Levits przy tej okazji wskazał na Instytut Pamięci Narodowej, jako wzór instytucji dbającej o pamięć i narodowe dziedzictwo historyczne.

Kolejnym ważnym wątkiem dzisiejszego spotkania była współpraca obu krajów w ramach polityki prowadzonej wobec polskiej mniejszości na Łotwie. Marszałek Sejmu podziękowała swojemu gościowi za przychylność, na którą możemy liczyć w tym obszarze. Prezydent zapewnił przy tej okazji, że polska mniejszość na Łotwie ma swój ogromny wkład w rozwój kulturalny i historyczny kraju. Jednocześnie zapewnił, że Łotwa daje gwarancje Polakom do kultywowania swojego języka, tradycji i kultury.

W trakcie spotkania politycy zwrócili także uwagę na inne kwestie, które łączą oba kraje. Marszałek Witek wymieniła tu przede wszystkim turystykę i projekty infrastrukturalne, jak Via Carpatia oraz Via Baltica.

W spotkaniu uczestniczyła również Agnieszka Kaczmarska, szef Kancelarii Sejmu.

Fotogaleria: Instagram (https://www.instagram.com/sejmrp), Flickr (https://www.flickr.com/photos/sejmrp)

kom/ plp/ wus/

Data publikacji 11.09.2019, 19:54