Polityka i społeczeństwo

CIS: Spotkanie Marszałka Sejmu z Minister Spraw Zagranicznych Kanady (komunikat)

31.01.2024, 18:20aktualizacja: 01.02.2024, 09:42

- Centrum Informacyjne Sejmu informuje:

Środowa rozmowa marszałka Sejmu Szymona Hołowni z minister spraw zagranicznych Kanady Mélanie Joly dotyczyła m. in. relacji dwustronnych na linii Warszawa - Ottawa, współpracy parlamentarnej, a także sytuacji międzynarodowej w ujęciu globalnym oraz regionalnym. Jednym z najważniejszych tematów była kwestia dalszej pomocy dla Kijowa w związku z rosyjską agresją na Ukrainę. – Powinniśmy robić wszystko, co w naszej mocy, by wspierać Ukrainę i to na wielu poziomach, w tym humanitarnym, militarnym, ekonomicznym. Musimy być gotowi na każdy rodzaj zagrożenia, bo za kilka lat Putin prawdopodobnie będzie w stanie odbudować potencjał wojskowy rosyjskiej armii – mówił podczas spotkania marszałek Hołownia. – Marszałek przypomniał też, że obecnie Polska przeznacza na obronność ponad 4 proc. PKB.

– Polska w swoich działaniach może liczyć na szerokie wsparcie ze strony Kanady. Skupiamy się na Ukrainie i euroatlantyckiej solidarności, w szczególności w kwestii obronności – zaznaczyła minister Joly. – Poprzez wzajemnie wzmacnianie chcemy kontynuować bardzo ważne partnerstwo polityczne na rzecz bezpieczeństwa wzdłuż wschodniej flanki NATO – dodała.

Tematem dyskusji były także nadchodzące wybory do Parlamentu Europejskiego. – Obywatele UE muszą otrzymać jasną odpowiedź na pytanie, jak pozostać zjednoczonymi, bez utraty możliwości podejmowania decyzji na poziomie swoich krajów – ocenił Marszałek Sejmu.

Podczas spotkania rozmówcy poruszyli także kwestię listopadowych wyborów prezydenckich w Stanach Zjednoczonych, zgadzając się, że ich wynik może nieść ze sobą ryzyko geopolityczne - określić przyszłość nie tylko USA, ale całego Sojuszu Północnoatlantyckiego i dalszych losów wojny na Ukrainie.

W dyskusji pojawiło się także odwołanie do wyborów parlamentarnych, które odbyły się w Polsce 15 października ub. r. Marszałek Sejmu Szymon Hołownia podkreślił wysokie zaangażowania polskiego społeczeństwa, co znalazło odbicie w rekordowej, 74% frekwencji przy urnach – Ludzie instynktownie wyczuli, że coś w kraju się dzieje, że sytuacja się zmienia i wzięli odpowiedzialność w swoje ręce idąc na wybory. Obecnie nowe pokolenie przejmuje stery w Polsce. Obywatele dali nam szansę. W swoich działaniach chcemy ewolucji, nie rewolucji, chcemy kooperacji zamiast konfrontacji – podkreślił.

Centrum Informacyjne Sejmu Kancelaria Sejmu

oloz/